Page 32 - Çevre ve İklim Değişikliği Etkinlik Kitabı
P. 32
ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
OKURYAZARLIĞI
Bilgi ve
3. İletişim
ETKİNLİK Teknolojileri
Becerisi Ders İçi
Bireysel
Etkinliğin TÜKETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN ÇEVRESEL ETKİLERİ Etkinliğin 1 Ders Saati
Adı Süresi
Etkinliğin Öğrencilerin günlük hayatta kullandığı ürünlerin kaynaklarımıza ve çevreye olumsuz
Amacı etkilerini fark etmeleri ve bu konuda toplumda bilinç ve farkındalık oluşturabilmesi.
Yönerge 1: Aşağıdaki açıklamayı okuyunuz ve infografiği inceleyerek verilen etkinlik basamaklarını takip ediniz.
Etkinliğin Açıklaması: Bir malın veya hizmetin üretimi için kullanılan su kaynaklarının toplam miktarına su
ayak izi denir. Su ayak izi mavi, yeşil ve gri olmak üzere üç kategoride incelenir.
Mavi su ayak izi: Bir malı üretmek veya bir hizmeti
verebilmek için ihtiyaç duyulan yüzey ve yeraltı tatlı KAPAK Toplam 208 L tre
su kaynaklarının toplam hacmi için kullanılmakta- 2,4 L tre
SU
dır. Tarımda kullanılan, üretim hatlarında veya evsel BARDAK 0,8 L tre
amaçlı kullanılan sular bu kapsamdadır. 5,7 L tre
EKER
7,6 L tre
Yeşil su ayak izi: Bir malın üretiminde veya bir
hizmetin temininde kullanılan toplam yağmur su-
yudur. Birim alana düşen yağış miktarının yeraltı SÜT
sularına geçemediği ve yüzey üzerinde kaldığı veya 49,5 L tre
bitkiler tarafından kullanıldığı durumlarda ortaya
çıkmaktadır. KAHVE
142,4 L tre
Gri su ayak izi: Kirliliğe yönelik bir göstergedir.
Mevcut su kalitesi standartlarına dayalı olarak, kir-
lilik yükünün bertaraf edilmesi ya da azaltılması için
kullanılan su miktarını ifade etmektedir. Görsel 5.2: Bir bardak kahvenin su ayak izi
Sanal su, gıda ve diğer ürünlerin üretimi için kullanılan su miktarını ifade eden bir su ticareti şeklidir. Kısaca bir
ürünü ithal etmek, o ürünü üreten ve ihraç eden ülkelerden onu tüketen ve ithal eden ülkelere sanal su akışını
da beraberinde getirir.
• Farklı ürünlerin su ayak izini gösteren infografikleri araştırınız ve bulduğunuz infografikleri oluşturduğu-
nuz sosyal medya sayfasında/grubunda ve okul sergi köşesinde paylaşınız.
• Aşağıda verilen linke genel ağ üzerinden giriş yapınız. Linke
ulaşmak
https://www.kaski.gov.tr/Cdn/ayakizi.php için
karekodu
• Giriş yaptıktan sonra açılan sayfa üzerindeki yönlendirmeleri sırasıyla takip ediniz. okutunuz.
• Evsel tüketim, gıda ve diğer olmak üzere üç kısımdan oluşan alanlara verileri girerek sonuç butonuna tık-
layınız ve kişisel su ayak izinizi hesaplayınız.
• Verilen linki sosyal medya sayfası veya grubunda paylaşarak üyelerinizin de su ayak izlerini hesaplamaları-
nı ve hesapladıkları su ayak izlerini sosyal medya sayfasında/grubunda paylaşmalarını isteyiniz.
32