Page 101 - BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR TARİHİ 12
P. 101

Okun özellikleri: Türk okları, bilinen en kısa (0,7 m) ve hafif (10-18 g) oklardır. Yapımında kayın ağacı,   Atış: Ok, ayakta veya beş farklı şekilde oturarak atılırdı.
 kamış ve çam ağacı kullanılmıştır (Görsel 4.24, 4.25, 4.26).
            Atışta kullanılan aksesuarlar

            Zihgir (şast):Atış sırasında sağ elin başparma-
 Baş  Göğüs  Baldır  Ayak  ğına takılan parmak boğumunu yarılma ve na-
 Gez  Soya  sırlanmadan koruyan özel bir çile germe yüzü-
            ğüdür. Oku gezledikten sonra çileyi başparmak
 Boyun  Göbek  boğumuna  yerleştirerek  işaret  parmağını  baş-
            parmak tırnağı üstüne kapamaya mandal denir-
 Görsel 4.24: Menzil okunun bölümleri
            di (Görsel 4.27).
                                                                          Görsel 4.27: Zihgir çeşitleri

            Bilek siperi: Kabzayı tutan sol elin bileğine bağlanır. Hem okun iç kabzaya değin çekilebilmesini sağla-
            yan hem de yumruğu oktan korumaya yarayan bir aksesuardır. 17. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır
            (Görsel 4.28).


























                                                 Görsel 4.28: Bilek siperi çeşitleri

            Tirkeş (kubur, sadak): Okları taşımak için, omuza veya bele asılan torba veya kaba denir (Görsel 4.29).





 Görsel 4.25: Osmanlı ok çeşitleri





















 Görsel 4.26: Günümüzdeki ok çeşitleri             Görsel 4.29: Tirkeş çeşitleri






 98  OSMANLI DEVLETİ’NDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR                                             OSMANLI DEVLETİ’NDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR  99
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106