Page 90 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 90

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 11      41

             1. ÜNİTE > İnsan Fizyolojisi  Kazanım 11.1.3.2. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını açıklar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi   Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi                        MİDEDEKİ YANGI                                30 dk.
             Amacı      Sindirim sistemi hastalıklarını ve korunma yollarını açıklayabilme.     Bireysel

              Yönerge  Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

                            M de astarında salgı hücreler     Göğüste
                                                              yanma               Normal
                                                               h ss
                                               Mukus
                                              hücreler
                                                HCl                                Re ü
                                              salgılayan
                       Mukoza                 paryetal
                        zarı                   hücreler




                                                                    Pept k Ülser
                                                               Normal      Pept k ülser hastalığı
                                     Gastr t
                                                   Gastr t
                                   Normal        M de astarında
                                                  lt haplanma



                                Normal      Gastr tten etk lenm
                                mukoza       m de mukozası
                        Sağlıklı m de                           Sağlıklı mukoza    Ülserl  m de
                       Görsel: Mide rahatsızlıkları

            Akşam yemeğinden sonra yapması gereken işleri hâlletmek üzere bilgisayarının başına geçen Ebru, bir
            süre çalıştıktan sonra susadığını hissetti. Su içmek için mutfağa doğru giderken birden sırtına bir ağrı
            saplandı. Aynı zamanda göğsü de sıkıştı. Nefes alamadı. Göğüs kafesi sanki iki taraftan sıkıştırılıyordu.
            “Ne oluyor bana, sanırım kalp krizi geçiriyorum.” diye düşündü. Acile gittiğinde Ebru’ya detaylı bir
            muayene önerildi. Sonradan anlaşıldı ki kalbinde değil midesindeydi sorunu.
            İnsan midesi, kişileri birkaç saat idare edebilecek kadar besin depolayabilen, genişleyebilen bir depola-
            ma organıdır. Bu yüzden insanın sürekli beslenmesi gerekmez. Gerektiğinde 2 lt yiyecek ve içecek de-
            polayabilen mide esnek bir yapıdadır. Midenin yemek borusuyla bağlantılı yerinde mide ağzı (kardia),
            ince bağırsakla birleşme yerinde mide kapısı (pilor) denilen kaslı yapıda sfinkter (büzgen kas) bulunur.
            Mide ile yemek borusu arasındaki bu alt özofagus sfinkteri ya da farklı bir deyişle mide kapakçığı gı-
            daların mideye girmesine izin verir fakat mide içeriğinin yukarı çıkmasını engeller. Mide iç duvarında
            bulunan hücreler, mide öz suyunu üretir. Mide öz suyu, güçlü bir asit olan hidroklorik asit, sindirim en-
            zimleri ve mukustan oluşur; ayrıca içinde proteini sindiren pepsin enzimi de vardır. Asit, hem besinleri
            parçalamaya hem de midenin devamında yer alan bağırsaklardaki enzimleri aktifleştirmeye yardım
            eder. Özellikle protein sindiriminde önemli bir yeri olan pepsinojen enziminin aktif hâle gelmesi için
            asidik bir ortama ihtiyaç vardır.
            Yemek borusundan geçen besin, kaslı mide duvarının dalgalanmasıyla mide öz suyu ile karışarak kimus
            denilen koyu kıvamlı bulamacı oluşturur. Midede 2-6 saat kalan kimus, ince bağırsağa fışkırtmayla geçer.
            Sindirim sisteminin tamamının olduğu gibi midenin de sağlıklı kalması için çok sıcak ve çok soğuk
            besin tüketilmemeli, yemekten hemen sonra çok yoğun spor vs. yapılmamalı, stresten, alkol, tütün vb.
            tüketiminden kaçınmalı, doğru zamanda doğru besinler tüketilmelidir. Bunlara dikkat edilmezse ref-
            lü, gastrit, ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.


                                                                                                    87
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95