Page 92 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 92

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 11      42

             1. ÜNİTE > İnsan Fizyolojisi  Kazanım 11.1.3.3. Sindirim sisteminin sağlıklı yapısının korunması için yapılması gerekenlere ilişkin çıkarımlarda bulunur.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi
             Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi, Hipotez Kurma Becerisi, Tahmin Etme Becerisi, Deney Tasarlama Becerisi, Değişkenleri Belirleme Becerisi

             Etkinlik İsmi                       DOST BAKTERİLER                                 30 dk.
             Amacı      Sindirim sisteminde bulunan bakterilerin sağlığımız ile ilişkisi hakkında çıkarım yapabilme.  Bireysel


              Yönerge  Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

            Sindirim sistemi, sindirim kanalı ve bazı yardımcı organlardan oluşur. Sindirim kanalının bağırsaklardan
            oluşan kısmı mikroskobik canlılarla kaplıdır. Bu organizmalar mikrobiyom adı verilen ekosistemi oluşturur.
            Sağlıklı bir mikrobiyom, bağırsaklarda bulunan farklı bakteri türleri arasındaki dengeyi sağlar. Bu denge iki
            yolla korunabilir: Canlı mikroorganizmaları doğrudan sisteme eklemek (probiyotik) ve onlara sevdikleri yiye-
            cekleri vermek (prebiyotik). Soğan, sarımsak, pırasa, kereviz, kuşkonmaz, muz gibi besinler zengin prebiyotik
            kaynaklardır. Mide-bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olan sağlık için faydalı dost
            bakterilere probiyotik denir. Bu bakterilerin çeşit olarak fazla olması sağlık açısından çok önemlidir. Floradaki
            dengenin bozulması durumunda iltihaplı bağırsak hastalıkları, otoimmün hastalıklar, bağırsak kanseri, diya-
            bet, alerjiler ve obezite gelişebilir. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sisteminde de etkilidir.


















                                     Görsel: Sindirim sisteminde mikroorganizmalar
            Araştırmalar bağırsaktaki bakteri dengesinin vücut ağırlığını etkileyebileceğini göstermiştir. Probiyotik
            takviyeleri açlık hissini azaltarak kilo kaybını kolaylaştırır. Bazı probiyotiklerin kolesterolü dengeleyerek
            kalp sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Bazı probiyotik türleri de B ve K vitamini
            sentezleyerek canlı organizmanın vitamin ihtiyacını karşılar.
            Antibiyotikler zararlı bakterileri yok ederken bağırsak florasının da bozulmasına neden olur. Bu durum
            bağışıklık sisteminin çökmesini ve kronik hastalıkların oluşmasını tetikler. Ayrıca bilinçsiz antibiyotik
            kullanımı antibiyotiğe karşı dirençli bakterilerin sayıca artmasına da neden olur.
            Yaşlılıkta bağırsak florasında zararlı bakteriler artarken dost bakteriler azalır. Aşırı stres bağırsak flora-
            sını olumsuz etkiler. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan kimyasal maddeler yiyecek ve içecekler yoluyla
            alındığında bağırsak florası bundan olumsuz etkilenir.
            Bağırsak florasının korunması için bol su içmek, lifli gıdalarla beslenmek ve spor yapmak gerekir. Ayrıca
            tifo, kolera, dizanteri gibi zararlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan korunmak için yiyecek ve
            içeceklerin temizliğine dikkat edilmelidir.


              1.  Probiyotik bakımından zengin besinlerle beslenmek hastalıklarda antibiyotik kullanımını azaltır
                mı? Gerekçesiyle açıklayınız.












                                                                                                    89
   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97