Page 96 - Biyoloji 11 - Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 96

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 11      44

             1. ÜNİTE > İnsan Fizyolojisi  Kazanım 11.1.3.3. Sindirim sisteminin sağlıklı yapısının korunması için yapılması gerekenlere ilişkin çıkarımlarda bulunur.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi       BESLENMENİN SİNDİRİM SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ                25 dk.
             Amacı      Sindirim sistemi sağlığını koruyabilecek uygulamalara örnekler verebilme.  Bireysel


              Yönerge  Sindirim sistemi sağlığının korunması ile ilgili aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.




                                                        Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilmek için
                                                        yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli; hazır
                                                        yemek tüketmekten kaçınılmalı; kafeinli ve asitli içe-
                                                        ceklerden, tütün ve tütün mamullerinden, alkolden
                                                        uzak durulmalıdır.
                                                        İyi bir sindirim ağızdan başlar. Bu nedenle ağız ve diş
                                                        bakımına gereken önem verilmelidir. Yemek yerken
                                                        lokmalar iyice çiğnenmeli ve yemek yavaş yenmeli-
                                                        dir. İnsan beynine giden doygunluk hissi yeme süresi
                                                        ile doğrudan ilgilidir. Yemek yavaş yendiğinde 20 da-
                                                        kika içerisinde doygunluk hissi oluşacaktır.
             Görsel: Çeşitli besinler
             Günümüzde hazır gıda tüketiminin artması ve yanlış beslenme sonucunda bağırsak ve sindirim siste-
             mi rahatsızlıkları ile obezite artış göstermiştir.
             İnsanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen, kalın bağırsaklarında ise tamamen veya kısmen fer-
             mente olan bitkilerin yenilebilir kısımlarına diyet lif denir. Diyet lif tahıllarda, sebzelerde, meyvelerde
             ve bunların kabuk, çekirdek, sap gibi sindirilmeyen kısımlarında bulunur.
             Diyet lif, son yıllarda öne çıkan düşük enerji değerine sahip diyet ürünlerinin temel yapısını oluşturur.
             Diyet lif bileşenleri, kalın bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Hemoroide, kabızlığa, kolon kanse-
             rine, diyabete, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
             Probiyotikler insanlarda çeşitli organların mikrobiyotasını oluşturan bakterilerdir. Bağırsak mikrobi-
             yotasının dengesi etkilendiğinde probiyotiklerin kullanılması oldukça önemlidir. Probiyotikler, insan
             vücudunun savunma mekanizmasını aşarak bağırsağa ulaşabilmelidir. Burada bağırsak duvarına bağ-
             lanırlar, zararlı mikroorganizmalarla savaşarak mikrobiyota dengesinin geri kazanılmasına yardımcı
             olurlar.




              1.  Sindirim sisteminin sağlığını korumak  için nelere dikkat edilmelidir?





















                                                                                                    93
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101