Page 101 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 101

46        BİYOLOJİ 12                                     Ortaöğretim Genel Müdürlüğü



           1.  Süha’da yorgunluğun oluşması, kaslarında hangi enerji dönüşüm reaksiyonunun gerçekleştiğinin
             göstergesidir? Gerekçeleri ile açıklayınız.




                                                                                                                            Yönerge  Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


                                                                                                                           Oksijen bulunmadığında hücre, pirüvatı fermantasyon sü-

           2.  Süha antrenmanlardan sonra niçin nefes nefese kalmaktadır? İhtiyaç duyulan fazla oksijenin nedeni           reciyle metabolize edebilir. Fermantasyon, oksijen kullanıl-
             nedir?                                                                                                        madan şekerin asitlere veya alkole dönüştürüldüğü süreçtir.
                                                                                                                           Yoğurt ve lor, Streptococcus ve Lactobacillus türleri gibi bak-
                                                                                                                           teriler tarafından sütün fermantasyonuyla gerçekleşir. Bira ve
                                                                                                                           şarap gibi alkollü içecekler; tahıl, üzüm, pirinç gibi ham mad-
                                                                                                                           delerden maya mantarlarının fermantasyonu yoluyla elde
                                                                                                                           edilir. Ekmek, hamurun maya kullanılarak fermente edilme-
                                                                                                                           siyle yapılır. Biyodizel, çoğunlukla şekerin fermantasyonu so-
           3.  Süha’ya koçu neden daha fazla karbonhidrat tüketmesini tavsiye etmiştir? Süha’nın neler yiyebile-           nucu oluşan etanol kullanılarak üretilen bir yakıttır. Bunların
             ceğine dair birkaç örnek veriniz.                                                                             dışında bazı ilaçların hazırlanmasında, gıdaların uzun süre
                                                                                                                           saklanmasında da  fermantasyon kullanılmaktadır.
                                                                                                                                                          Etanol; yaygın olarak mısır, şeker kamışı, şeker pancarı  gibi ürünler-
                                                                                                                                                          den üretilir. Taşıtlar için yenilenebilir bir yakıt kaynağıdır. Etanol
                                                                                                                                                          üretimi, mısır şekerinin maya tarafından fermantasyonuna bağlı-
                                                                                                                                                          dır. Bilim insanları ve endüstri profesyonelleri, fermantasyon prose-
                                                                                                                                                          dürünü daha verimli hâle getirmek için çaba göstermektedirler. Ni-
           4.  Kalp kası hücrelerinde laktik asit fermantasyonunun gerçekleşmesini bekler misiniz? Cevabınızı                                             şastayı mayanın etanol olarak işleyebileceği basit şekerlere ayırmak
             gerekçesiyle belirtiniz.                                                                                                                     için mısıra farklı enzimler eklemektedirler.







                                                                                                                            1.  Biyogaz, asetik asit, penisilin ve bazı peynir çeşitleri fermantasyon ürünleridir. Bu ürünleri, insan
                                                                                                                               hayatındaki önemi ve gerekliliğine göre sıralayınız.

           5.  Etil alkol fermantasyonunu laktik asit fermantasyonundan ayıran noktalar nelerdir?










           6.  Elinizde oksijenli solunum, oksijensiz solunum, laktik asit fermantasyonu ve etil alkol fermantas-           2.  Fosil yakıtlar yerine fermantasyon ürünü olan biyodizelin kullanılmasını,  doğada karbon döngüsü
             yonu yapan X, Y, Z, T şeklinde isimlendirilmiş dört çeşit bakteri bulunmaktadır. Bu bakterileri                   açısından nasıl değerlendirirsiniz?
             birbirinden nasıl ayırabileceğinizi bir deney düzeneği hazırlayarak açıklayınız.













          100
                                                                                    Hazırlayan: Aylin BARDAKÇI
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106