Page 102 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 102
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü BİYOLOJİ 12 47
2. ÜNİTE > Canlılarda Enerji Dönüşümleri Kazanım 12.2.4.1. Hücresel solunumu açıklar.
Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi FERMANTASYON HAYATIMIZDA 40 dk.
Amacı Etil alkol ve laktik asit fermantasyonunu günlük hayat örnekleri üzerinden açıklayabilme. Bireysel
Yönerge Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Oksijen bulunmadığında hücre, pirüvatı fermantasyon sü-
reciyle metabolize edebilir. Fermantasyon, oksijen kullanıl-
madan şekerin asitlere veya alkole dönüştürüldüğü süreçtir.
Yoğurt ve lor, Streptococcus ve Lactobacillus türleri gibi bak-
teriler tarafından sütün fermantasyonuyla gerçekleşir. Bira ve
şarap gibi alkollü içecekler; tahıl, üzüm, pirinç gibi ham mad-
delerden maya mantarlarının fermantasyonu yoluyla elde
edilir. Ekmek, hamurun maya kullanılarak fermente edilme-
siyle yapılır. Biyodizel, çoğunlukla şekerin fermantasyonu so-
nucu oluşan etanol kullanılarak üretilen bir yakıttır. Bunların
dışında bazı ilaçların hazırlanmasında, gıdaların uzun süre
saklanmasında da fermantasyon kullanılmaktadır.
Etanol; yaygın olarak mısır, şeker kamışı, şeker pancarı gibi ürünler-
den üretilir. Taşıtlar için yenilenebilir bir yakıt kaynağıdır. Etanol
üretimi, mısır şekerinin maya tarafından fermantasyonuna bağlı-
dır. Bilim insanları ve endüstri profesyonelleri, fermantasyon prose-
dürünü daha verimli hâle getirmek için çaba göstermektedirler. Ni-
şastayı mayanın etanol olarak işleyebileceği basit şekerlere ayırmak
için mısıra farklı enzimler eklemektedirler.
1. Biyogaz, asetik asit, penisilin ve bazı peynir çeşitleri fermantasyon ürünleridir. Bu ürünleri, insan
hayatındaki önemi ve gerekliliğine göre sıralayınız.
2. Fosil yakıtlar yerine fermantasyon ürünü olan biyodizelin kullanılmasını, doğada karbon döngüsü
açısından nasıl değerlendirirsiniz?
101