Page 102 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 102

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 12      47

             2. ÜNİTE > Canlılarda Enerji Dönüşümleri  Kazanım 12.2.4.1. Hücresel solunumu açıklar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
             Etkinlik İsmi                 FERMANTASYON HAYATIMIZDA                              40 dk.

             Amacı      Etil alkol ve laktik asit fermantasyonunu günlük hayat örnekleri üzerinden açıklayabilme.  Bireysel
              Yönerge  Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


            Oksijen bulunmadığında hücre, pirüvatı fermantasyon sü-
            reciyle metabolize edebilir. Fermantasyon, oksijen kullanıl-
            madan şekerin asitlere veya alkole dönüştürüldüğü süreçtir.
            Yoğurt ve lor, Streptococcus ve Lactobacillus türleri gibi bak-
            teriler tarafından sütün fermantasyonuyla gerçekleşir. Bira ve
            şarap gibi alkollü içecekler; tahıl, üzüm, pirinç gibi ham mad-
            delerden maya mantarlarının fermantasyonu yoluyla elde
            edilir. Ekmek, hamurun maya kullanılarak fermente edilme-
            siyle yapılır. Biyodizel, çoğunlukla şekerin fermantasyonu so-
            nucu oluşan etanol kullanılarak üretilen bir yakıttır. Bunların
            dışında bazı ilaçların hazırlanmasında, gıdaların uzun süre
            saklanmasında da  fermantasyon kullanılmaktadır.
                                            Etanol; yaygın olarak mısır, şeker kamışı, şeker pancarı  gibi ürünler-
                                            den üretilir. Taşıtlar için yenilenebilir bir yakıt kaynağıdır. Etanol
                                            üretimi, mısır şekerinin maya tarafından fermantasyonuna bağlı-
                                            dır. Bilim insanları ve endüstri profesyonelleri, fermantasyon prose-
                                            dürünü daha verimli hâle getirmek için çaba göstermektedirler. Ni-
                                            şastayı mayanın etanol olarak işleyebileceği basit şekerlere ayırmak
                                            için mısıra farklı enzimler eklemektedirler.







              1.  Biyogaz, asetik asit, penisilin ve bazı peynir çeşitleri fermantasyon ürünleridir. Bu ürünleri, insan
                hayatındaki önemi ve gerekliliğine göre sıralayınız.













              2.  Fosil yakıtlar yerine fermantasyon ürünü olan biyodizelin kullanılmasını,  doğada karbon döngüsü
                açısından nasıl değerlendirirsiniz?















                                                                                                   101
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107