Page 47 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 47

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                            BİYOLOJİ 9      22

             1.ÜNİTE > Yaşam Bilimi     Kazanım 9.1.2.1. Canlıların yapısını oluşturan organik ve inorganik bileşikleri açıklar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Verilenleri Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi

             Etkinlik İsmi                    ENZİMLERE GENEL BAKIŞ                             20 dk
             Amaçları   Enzimlerin çalışmasına etki eden faktörleri analiz edebilme             Bireysel

              Yönerge  Enzimlerin genel özellikleri ve çalışmalarına etki eden faktörlerle ilgili bazı grafikler verilmiştir. Nu-
                     maralı grafiklerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.


                      Tepk me Hızı            Tepk me Hızı              Tepk me Hızı





                                     Sıcaklık (°C)           Substrat Yüzey            Zaman
                      0    37   55
                           (1)                       (2)                       (3)
                                    M ktar                 Gl koz M ktarı





                                                   Zaman                  Zaman
                                          (4)                     (5)

              1.  İçinde su, nişasta ve nişastayı glikoza kadar sindiren enzimlerin bulunduğu deney tüpünün sıcaklığı
                                                      o
                I. zaman aralığında 0  C den başlayarak 37  C'ye kadar arttırılmıştır. II. zaman aralığında ise sıcaklık
                                   o
                         o
                aniden 55  C'ye çıkarılmıştır. Belirtilen zaman aralıklarında deney tüpünde bulunan nişasta miktarı-
                nın zamana bağlı değişimini gösteren grafik nasıl olmalıdır? Çizdiğiniz grafiği 1 numaralı grafikteki
                bilgilerden yola çıkarak açıklayınız.










              2.  Aynı optimum koşullarda bulunan numaralandırılmış deney tüplerinde hidroliz tepkimeleri ger-
                çekleşmiştir. 2 numaralı grafiği göz önünde bulundurarak tepkime hızlarının yüksek olandan düşük
                olana doğru sıralaması nasıl olmalıdır? Açıklayınız.



                               1                   2                     3




                                    Tek parça et         Doğranmı  et         Kıyma hal nde et
                                    (20 gr)              (20 gr)              (20 gr)
















                                                                                                    45
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52