Page 47 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 47
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü BİYOLOJİ 9 22
1.ÜNİTE > Yaşam Bilimi Kazanım 9.1.2.1. Canlıların yapısını oluşturan organik ve inorganik bileşikleri açıklar.
Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi Alan Becerileri: Verilenleri Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi
Etkinlik İsmi ENZİMLERE GENEL BAKIŞ 20 dk
Amaçları Enzimlerin çalışmasına etki eden faktörleri analiz edebilme Bireysel
Yönerge Enzimlerin genel özellikleri ve çalışmalarına etki eden faktörlerle ilgili bazı grafikler verilmiştir. Nu-
maralı grafiklerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Tepk me Hızı Tepk me Hızı Tepk me Hızı
Sıcaklık (°C) Substrat Yüzey Zaman
0 37 55
(1) (2) (3)
M ktar Gl koz M ktarı
Zaman Zaman
(4) (5)
1. İçinde su, nişasta ve nişastayı glikoza kadar sindiren enzimlerin bulunduğu deney tüpünün sıcaklığı
o
I. zaman aralığında 0 C den başlayarak 37 C'ye kadar arttırılmıştır. II. zaman aralığında ise sıcaklık
o
o
aniden 55 C'ye çıkarılmıştır. Belirtilen zaman aralıklarında deney tüpünde bulunan nişasta miktarı-
nın zamana bağlı değişimini gösteren grafik nasıl olmalıdır? Çizdiğiniz grafiği 1 numaralı grafikteki
bilgilerden yola çıkarak açıklayınız.
2. Aynı optimum koşullarda bulunan numaralandırılmış deney tüplerinde hidroliz tepkimeleri ger-
çekleşmiştir. 2 numaralı grafiği göz önünde bulundurarak tepkime hızlarının yüksek olandan düşük
olana doğru sıralaması nasıl olmalıdır? Açıklayınız.
1 2 3
Tek parça et Doğranmı et Kıyma hal nde et
(20 gr) (20 gr) (20 gr)
45