Page 44 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 44

20        BİYOLOJİ 9                                      Ortaöğretim Genel Müdürlüğü



           3.  Protein yapısının eski hâline geri dönemeyecek kadar bozulmasına denatürasyon adı verilir. Prote-
             inleri neler ya da hangi durumlar denatüre edebilir?






                                                                                                                           1. Yönerge  Enzimlerle ilgili verilen metni okuyunuz.
           4.  Protein yetersizliği görülen bir kişinin yaraların geç iyileşmesi ve çabuk hasta olmasının nedeni nedir?    Vücudumuzda gerçekleşen tepkimeler de kimya laboratuvarındaki tepkimeler gibidir. Laboratuvar-
                                                                                                                           da gerçekleşen tepkimeler yüksek sıcaklıkta gerçekleşiyorken hücrelerdeki tepkimeler nasıl oluyor da
                                                                                                                           vücut sıcaklığı gibi düşük bir sıcaklıkta gerçekleşebiliyor? Bunu biyokimyasal katalizörlere diğer adıyla
                                                                                                                           enzimlere borçluyuz. Örneğin karaciğer hücrelerindeki katalaz enzimi zararlı bir madde olan hidrojen
                                                                                                                           peroksiti (H O ), suya ve oksijene dönüştürür. Burada enzim karaciğer hücrelerindeki katalaz, substrat
                                                                                                                                      2
                                                                                                                                        2
                                                                                                                           hidrojen peroksit, ürünler su ve oksijendir. Diğer yandan mide öz suyundaki pepsin proteinleri sindiren
           5.  Proteinlerin canlıya özgü olmasının nedenini açıklayınız.                                                   bir enzimdir.
                                                                                                                           2. Yönerge  Bir biyoloji öğretmeni hazırladığı deney düzenekleri ile ilgili öğrencilerine sorular sorar. Öğrencilerin
                                                                                                                                   verdikleri cevapları değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
                                                                                                                            1.  50 ml hidrojen peroksiti ve aynı miktardaki farklı boyuttaki karaciğer parçalarını şekildeki gibi de-
                                                                                                                               ney tüplerine koyuyor. Ezilmiş karaciğer konan tüpte oksijen gazının daha hızlı oluştuğunu görüyor.
           6.  20 çeşit aminoasitin farklı kombinasyonlarla birleştirilmesi sonucunda çok çeşitli proteinler üretile-                                     50 ml             50 ml             50 ml
             bildiğini bir benzetim yaparak açıklayınız.                                                                                                  H O               H O               H O
                                                                                                                                                           2  2              2  2              2  2






           7.  Hücrede proteinlerden enerji elde edilme sıralaması karbonhidrat ve lipitlerden sonra gelmesinin
             nedeni nasıl açıklanabilir?                                                                                                                Parça             Doğranmı          Ez lm
                                                                                                                                                        Karac ğer         Karac ğer         Karac ğer

                                                                                                                               Öğrencilerinden Zeynep'e “Bu deney substrat yüzeyindeki artışın enzimlerinin çalışma hızını ar-
                                                                                                                               tırdığını kanıtlar mı?” sorusunu soruyor. Zeynep “evet kanıtlar” diyor. Fakat öğretmeninden puan
                                                                                                                               alamıyor. Zeynep bu deneyde neyi göz ardı etmiştir? Substrat yüzeyindeki artışın tepkime hızını
                                                                                                                               artırdığını destekleyen bir deney tasarlayınız.








                                                                                                                            2.  Farklı miktardaki karaciğer parçaları üzerine aynı miktarda hidrojen peroksit sıvılarını boşaltarak
                                                                                                                               aşağıdaki deney düzeneğini hazırlıyor.

                                                                                                                                                          50 ml           50 ml            50 ml
                                                                                                                                                          H O             H O              H O
                                                                                                                                                           2  2            2  2             2  2






                                                                                                                                                           10 gr
          Kaynak: Reece, J. B., Urry, L. A., Cain, M. L., Wasserman, S. A., Minorsky, P. V., & Jackson, R. B. (2013). Campbell Biyoloji. (9. Baskı).     Doğranmı         20 gr             30 gr
                                  (E. Gündüz, & İ. Türkan, Çev. ed.). Ankara: Palme Yayıncılık. (Orjinal çalışma basım tarihi: 2005)                     Karac ğer      Doğranmı         Doğranmı
                                                                                                                                                                         Karac ğer
                                                                                                                                                                                          Karac ğer

          42
                                                                                  Hazırlayan: Sevinç KOLOTOĞLU
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49