Page 64 - Matematik 9. Sınıf | Modelleme Etkinlik Kitabı
P. 64
9 9 MATEMATİKTEMATİK Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
MA
FINDIKTA REKOLTE TAHMİNİ VE ÜRETİMDE İSTİKRAR
Fındık; meyvesi, yağı, kabuğu, yaprağı ve zurufu ile çeşitli
alanlarda kullanılabilen ülkemiz için çok önemli ve eko-
nomik değeri büyük olan bir tarım ürünüdür. Türkiye'nin
Karadeniz sahillerinde geniş bir alan kaplayan fındık
bahçeleri, sahilden içeriye doğru 30 kilometreyi geçme-
yen alanda bulunmaktadır. Batı Karadeniz’ de Zonguldak’
tan başlayarak doğuya doğru tüm Karadeniz boyunca de-
niz ve dağlar arasında yeşil bir kuşak gibi hemen hemen
Gürcistan sınırına kadar uzanır.
Ülkemizde yaklaşık 440 bin üretici, 700 bin hektar alan
üzerinde fındık üretimi yapmaktadır. Bu yönüyle dolay-
lı ve dolaysız olarak 4 milyon kişiyi ilgilendirmesiyle de
fındığın sosyoekonomik önemi büyüktür. Türkiye, diğer
fındık üreten ülkeler arasında üstün kalitesi nedeniyle
seçkin bir yere sahip olmanın yanında üretim ve ihracatta
liderliğini sürdürmektedir.
Fındık oransal olarak %80 çikolata sanayiinde, %10-12 pastacılık-bisküvi-unlu mamuller sektöründe,
%3-4 çerez olarak, kalanı dondurma sektöründe ve yağ sanayiinde kullanılmaktadır. Fındık odunundan
sepet, baston, sandalye, çit ve el aletleri yapımında faydalanılır. Fındık kabukları mobilya sanayiinde veya
yakacak olarak, meyve zurufları ise gübre olarak kullanılmaktadır. Üretim fazlası fındıklar yağlık olarak
değerlendirilmektedir. Ham yağ rafine edilerek yemeklik yağ olarak, fındık küspesi ise yem sanayiinde
katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Türkiye ve bazı ülkelerin yıllara göre kabuklu fındık üretim miktarları (bin ton) sütun grafiği olarak
aşağıda verilmiştir.
Üretim Miktarı (Bin ton)
900
800 776
700 646 675
600 515
500 420
400
300
200 125 130 125
100 50 40 60 50 90 80 65 50 68 75 38 42
0 Yıl
2015 2016 2017 2018 2019
Türkiye İtalya Gürcistan Azerbaycan
Kaynak: TÜİK (Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sektör Raporundan alınmıştır. 29.09.2020 saat:14.50)
62