Page 62 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 62
OKUMA PARÇASI
FAST FOOD BESLENME
Türk toplumunun geleneksel beslenme alışkanlıklarında değişimler yaşanmakta ve fast-food
başka bir deyişle "ayaküstü beslenme" alışkanlığı giderek artmaktadır. Simit, tost, döner, lah-
macun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk gibi
ürünler (Görsel 1.90) ile beraber tüketilen gazlı içeceklerin çocuk ve gençler tarafından sık ter-
cih edilmesi yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Görsel 1.90: Fast-food ya da sağlıklı beslenme
Fast-food sistemi ile tüketilen besinlerin enerji ve bazı besin ögeleri yönünden dengeli olma-
ması, uzun dönemde sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu sağlık problemlerinin başında
şişmanlık gelmektedir. Fast-food ürünlerindeki en önemli sorun, yüksek enerji içermesidir. Fast-
foodlarda orta düzeyde yenen bir öğünün enerji içeriği, 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye
kadar yükselebilmekte hatta enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olup kilo alımına yol aça-
bilmektedir. Fast-food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklıdır. Bu ürünlerin sodyum,
kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin ögeleri yoğunluğuna göre daha fazladır.
Bu durum başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalık için risk
faktörüdür.
Fast-food olarak tüketilen besinler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olup posa
içeriği de düşüktür. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı; bağışıklık sistemi yetersizliğine,
kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır. Özellikle büyüme çağın-
da kalsiyumun yetersiz alınımı, büyümeyi olumsuz etkilemekte ve kadınlarda menopoz sonrası
osteoporoz riskini de artırmaktadır. Beslenmede posa içeriğinin yetersizliği, bağırsak kanseri
riskini artıran faktörlerdendir. Fast-food menüleri yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu du-
rum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olmakta ve mide kanseri riskini artırmaktadır.
Fast-food tarzı gıdalar lezzetli olması ve tüketimlerinin hızlı olmasından dolayı cazip gelse de
sağlığa zararları göz önüne alınmalı ve bu gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=89
Düzenlenmiştir.
74
Yaşam Bilimi Biyoloji