Page 62 - Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 62

OKUMA PARÇASI

                  FAST FOOD BESLENME

                  Türk  toplumunun  geleneksel  beslenme  alışkanlıklarında  değişimler  yaşanmakta  ve  fast-food
                  başka bir deyişle "ayaküstü beslenme" alışkanlığı giderek artmaktadır. Simit, tost, döner, lah-
                  macun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk gibi
                  ürünler (Görsel 1.90) ile beraber tüketilen gazlı içeceklerin çocuk ve gençler tarafından sık ter-
                  cih edilmesi yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.






















                                             Görsel 1.90: Fast-food ya da sağlıklı beslenme



                  Fast-food sistemi ile tüketilen besinlerin enerji ve bazı besin ögeleri yönünden dengeli olma-
                  ması, uzun dönemde sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu sağlık problemlerinin başında
                  şişmanlık gelmektedir. Fast-food ürünlerindeki en önemli sorun, yüksek enerji içermesidir. Fast-
                  foodlarda orta düzeyde yenen bir öğünün enerji içeriği, 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye
                  kadar yükselebilmekte hatta enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olup kilo alımına yol aça-
                  bilmektedir. Fast-food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklıdır. Bu ürünlerin sodyum,
                  kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin ögeleri yoğunluğuna göre daha fazladır.
                  Bu durum başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalık için risk
                  faktörüdür.

                  Fast-food olarak tüketilen besinler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olup posa
                  içeriği  de  düşüktür.  Bu  vitaminlerin  düşük  düzeyde  alınımı;  bağışıklık  sistemi  yetersizliğine,
                  kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır. Özellikle büyüme çağın-
                  da kalsiyumun yetersiz alınımı, büyümeyi olumsuz etkilemekte ve kadınlarda menopoz sonrası
                  osteoporoz riskini de artırmaktadır. Beslenmede posa içeriğinin yetersizliği, bağırsak kanseri
                  riskini artıran faktörlerdendir. Fast-food menüleri yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu du-
                  rum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olmakta ve mide kanseri riskini artırmaktadır.

                  Fast-food tarzı gıdalar lezzetli olması ve tüketimlerinin hızlı olmasından dolayı cazip gelse de
                  sağlığa zararları göz önüne alınmalı ve bu gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.


                                                           http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=89
                                                                                            Düzenlenmiştir.




               74
               Yaşam Bilimi Biyoloji
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67