Page 27 - Biyoloji 9 | 2.Ünite
P. 27
b) Kromoplast
Kromoplastlar, bitkilerde yeşil dışındaki diğer renk pigmentlerini
taşır. Yüksek miktarda sarı renkli, turuncu renkli ve kırmızı renkli
pigmentler içerir. Kromoplastlar bitkilerde çiçeklerin taç yaprakla-
rında, bazı bitkilerin köklerinde meyve ve tohumlarda bol miktarda
bulunur. Örneğin papatya, limon gibi bitkilerde sarı renkli ksantofil;
havuç, portakal gibi bitkilerde turuncu renkli karoten; domates, çi-
lek gibi bitkilerde kırmızı renkli likopen bulunur. Kloroplastlar, kro-
moplastlara dönüşebilir (Görsel 2.24).
Görsel 2.25: Kloroplastların kromoplasta dönüşmesiyle domatesin kızarması
c) Lökoplastlar
Bitkilerin kök, gövde, tohum, yumru gibi kısımlarında bulunan
renksiz plastitlerdir. Fotosentez sonucu üretilen glikoz molekülle-
ri lökoplastlarda nişasta taneciklerine dönüştürülür (Görsel 2.25).
Farklı bitki türlerinde lökoplastlar yağ ve protein molekülleri de de-
polayabilir. Örneğin zeytin, fındık, avokado gibi bitkilerin lökoplast-
larında bol miktarda yağ; mercimek, fasulyenin lökoplastlarında
protein; patatesin lökoplastlarında ise nişasta depolanır. Lökop-
lastlar uzun süre ışık aldığında kloroplastlara dönüşebilir.
Lökoplast
Nişasta tanecikleri
Görsel 2.25: Nişasta taneleri depolayan lökoplastlar (x 40.000)
107
Hücre