Page 27 - Biyoloji 9 | 2.Ünite
P. 27

b) Kromoplast

            Kromoplastlar,  bitkilerde  yeşil  dışındaki  diğer  renk  pigmentlerini
            taşır. Yüksek miktarda sarı renkli, turuncu renkli ve kırmızı renkli
            pigmentler içerir. Kromoplastlar bitkilerde çiçeklerin taç yaprakla-
            rında, bazı bitkilerin köklerinde meyve ve tohumlarda bol miktarda
            bulunur. Örneğin papatya, limon gibi bitkilerde sarı renkli ksantofil;
            havuç, portakal gibi bitkilerde turuncu renkli karoten; domates, çi-
            lek gibi bitkilerde kırmızı renkli likopen bulunur. Kloroplastlar, kro-
            moplastlara dönüşebilir (Görsel 2.24).
















                                Görsel 2.25: Kloroplastların kromoplasta dönüşmesiyle domatesin kızarması


            c) Lökoplastlar

            Bitkilerin  kök,  gövde,  tohum,  yumru  gibi  kısımlarında  bulunan
            renksiz plastitlerdir. Fotosentez sonucu üretilen glikoz molekülle-
            ri lökoplastlarda nişasta taneciklerine dönüştürülür (Görsel 2.25).
            Farklı bitki türlerinde lökoplastlar yağ ve protein molekülleri de de-
            polayabilir. Örneğin zeytin, fındık, avokado gibi bitkilerin lökoplast-
            larında  bol  miktarda  yağ;  mercimek,  fasulyenin  lökoplastlarında
            protein;  patatesin  lökoplastlarında  ise  nişasta  depolanır.  Lökop-
            lastlar uzun süre ışık aldığında kloroplastlara dönüşebilir.













                                                                           Lökoplast
                                                                           Nişasta tanecikleri













                    Görsel 2.25: Nişasta taneleri depolayan lökoplastlar (x 40.000)

                                                                                                      107
                                                                                                      Hücre
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32