Page 44 - Defterim Biyoloji - 9
P. 44

Canlıların Yapısında   2.
                                                                                          Bulunan Temel Bileşikler  Bölüm
                                                          3. Etkinlik

          Aşağıdaki metin ve tablodan yararlanarak soruları cevaplayınız.



                                BESİN ETİKETİ
              TOPLAM 8 DİLİM İÇERİR. PORSİYON ÖNERİSİ                   Yandaki tabloda bir paket dondurulmuş
                                 1 DİLİMDİR.                            pizzanın besin etiketi gösterilmiştir. Bu
                                                                        etikette sodyum, kalsiyum, demir ve
                                BİR DİLİM İÇİN
                                                                        potasyum gibi elementlerin yanında üç
                          KALORİ DEĞERİ: 400 cal                        temel organik bileşik [lipidler (yağlar ve
                                             ALINMASI GEREKEN           kolesterol), karbonhidrat ve proteinler]
                       İÇERİK                  GÜNLÜK DEĞERİ            de bulunmaktadır. Etiketi verilen piz-
                                            KARŞILAMA YÜZDESİ           zanın yağ moleküllerinin yarısı doymuş
                                                                        ve oda sıcaklığında katı hâldedir. Çoğu
           Toplam Yağ: 12 g                           %16
                                                                        nişasta olan karbonhidrat molekülle-
           Doymuş Yağ: 4 g                            %20
                                                                        rinin az bir kısmı lif veya basit şeker
           Trans Yağ: Yok                               -
                                                                        içermektedir. Ayrıca pizzada çeşit-
                                                                        li koruyucu, yapay renklendirici veya
           Toplam Kolesterol: 35 mg                   %12
                                                                        tatlandırıcılar vb. kimyasallar da bulu-
                                                                        nabilir.
           Toplam Karbonhidrat: 45 g                  %16
           Diyet Lif: 2 g                             %8                Koruyucular, işlenmiş gıdaların uzun
           Toplam Şeker: 3 g                          %12               süre taze kalmasına yardımcı olur.
           İlave Şeker Katkısı: Var                   %2                Yapay renklendirici ve tatlandırıcılar,
                                                                        besinin çekici görünmesini ve daha lez-
           Toplam Protein: 30 g                                         zetli olmasını sağlar. İşlenmiş gıdalara
           D Vitamini: Yok                              -               eklenen kimyasalların sağlık açısından
           Sodyum: 420 mg                            %18                yararlı olmadığını düşünenler varsa da
                                                                        maddenin kimyasını bilmek, tüketilen
           Kalsiyum: 500 mg                          %36
                                                                        gıdalar hakkında bilinçli kararlar veril-
           Potasyum: 150 mg                          %3                 mesine yardımcı olur.
           Demir: 3 mg                                %15




            1. Verilen besin etiketi neleri içermektedir?








            2. Pizzada bulunabilecek gıda koruyucu, yapay renklendirici ve tatlandırıcıların insan sağlığına
               olumsuz etkileri nelerdir?








            3. Öğle yemeğinde bir dilim dondurulmuş pizza tüketirseniz sağlıklı beslenmeniz açısından
               yeterli olur mu? Açıklayınız.








                                                                                                                     43
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49