Page 46 - Defterim Biyoloji - 9
P. 46

Canlıların Yapısında   2.
                                                                                            Bulunan Temel Bileşikler  Bölüm
           Enzimlerin Genel Özellikleri

             ● Enzimlerin etki ettiği maddeye substrat adı verilir.

             ● Enzim ve substrat arasında anahtar-kilit uyumu vardır.  Enzim,
               aktif bölgesinden substrata bağlanır; enzim substrat kompleksi oluşur
               ve substrat ürüne dönüşür.

             ● Tepkimeden yapısı değişmeden çıkan enzimler, bu özelliğinden dolayı
               tekrar tekrar kullanılabilir. Yapısı bozulan enzim parçalanır ve yeni-
               den üretilir.


             ● Enzimler genellikle protein yapılı olduklarından DNA kontrolünde
               sentezlenir. Hücre içinde üretilir ancak işlevini hem hücre içi hem
               de hücre dışında gerçekleştirebilir. Örneğin sindirim enzimleri hücre
               dışında ve sindirim kanalında işlev görür.

             ● Canlı vücudunda büyük öneme sahip olan enzimlerin üretilememesi
               ve eksik olması durumunda canlının metabolik aktivitelerinde aksa-
               malar görülür.

             ● Bazı enzimler çift yönlü çalışır. Karbonik anhidraz enzimi buna ör-
               nek verilebilir.


                                        Akciğer kılcallarında

                      CO +H O        Karbonik anhidraz enzimi     H CO  3
                         2
                             2
                                                                   2
                                         Doku kılcallarında


             ● Bazı enzimler takım hâlinde çalışır. Bu durumda bir enzimin ürünü
               diğer bir enzimin substratıdır.




                          Gen 1              Gen 2             Gen 3



                         Enzim 1            Enzim 2           Enzim 3
                   A                  B                 C                  D

                Substrat            Ürün               Ürün             Son ürün
                                   substrat           substrat


                              Son ürün miktarı yeterli seviyeye geldiğinde
                              enzim-1’e bağlanır ve reaksiyonun durmasına
                              neden olur.


             ● Enzimler, substratının görev aldığı tepkime çeşidinin ya da etki et-
               tiği kimyasal bağ çeşidinin sonuna “-az” eki getirilerek isimlendirilir.
               (lipaz, maltaz, peptidaz, hidrolaz). İnaktif hâlde bulunan enzimlerin
               sonuna ise “-jen” eki getirilir (pepsinojen, tripsinojen). Bu enzimler
               aktifleşince pepsin ve tripsin adını alır.



                                                                                                                     45
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51