Page 53 - Defterim Biyoloji - 9
P. 53
1.
Ünite Yaşam Bilimi Biyoloji
C Vitamini
• Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve diş sağlığı-
nın korunmasında görev alır.
• Taze sebze ve meyveler C vitamini kaynağıdır.
• C vitamini, sıcaklık etkisiyle bozulabilir. C vitamininden yeterli fayda
sağlayabilmek için besinler pişirilirken doğru yöntemler kullanılma-
lıdır.
• Eksikliğinde skorbüt (diş eti rahatsızlığı), bağışıklık sisteminde za-
yıflama, iştahsızlık, hâlsizlik, büyüme geriliği, anemi vb. durumlarla
karşılaşılabilir.
Yağda Çözünen Vitaminler
A Vitamini
• Bağışıklığın güçlenmesinde etkili olup hücre fark-
lılaşmasında görev alır. Büyüme, üreme, görme,
kan yapımı, embriyo gelişimi için gereklidir.
• Besinlerle provitamin A (A vitamini öncülü) şeklinde ince bağırsak-
lardan emilir ve karaciğerde A vitaminine dönüştürülür.
• Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, karaciğer, yeşil yapraklı
sebzelerle sarı-turuncu renkli sebzeler A vitamini bakımından zen-
gindir.
• Eksikliğinde deride kuruma ve pullanma, vücut direncinde azalma,
gece körlüğü gibi durumlar görülebilir.
D Vitamini
• Kalsiyum ve fosforun ince bağırsaklardan emilimi
ile kemik ve dişlerde depolanmasını sağlar.
• Besinlerle alınan ve güneş ışınları etkisiyle deride depo edilen bir
öncül madde karaciğer ile böbrekte D vitaminine dönüştürülür.
• Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, karaciğer D vitamini içeren
besinlerdir.
• Eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi adı ve-
rilen mineral yoğunluğundaki azalma sonucu meydana gelen kemik
yumuşaması hastalıkları görülebilir.
52