Page 53 - Defterim Biyoloji - 9
P. 53

1.
       Ünite   Yaşam Bilimi Biyoloji



                                           C Vitamini


                                       •  Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve diş sağlığı-
                                         nın korunmasında görev alır.

                                       •  Taze sebze ve meyveler C vitamini kaynağıdır.


                                       •  C vitamini, sıcaklık etkisiyle bozulabilir. C vitamininden yeterli fayda
                                         sağlayabilmek için besinler pişirilirken doğru yöntemler kullanılma-
                                         lıdır.


                                       •  Eksikliğinde skorbüt (diş eti rahatsızlığı), bağışıklık sisteminde za-
                                         yıflama, iştahsızlık, hâlsizlik, büyüme geriliği, anemi vb. durumlarla
                                         karşılaşılabilir.



                                           Yağda Çözünen Vitaminler



                                           A Vitamini

                                       •  Bağışıklığın güçlenmesinde etkili olup hücre fark-
                                         lılaşmasında görev alır. Büyüme, üreme, görme,
                                         kan  yapımı, embriyo gelişimi için gereklidir.

                                       •  Besinlerle provitamin A (A vitamini öncülü) şeklinde ince bağırsak-
                                         lardan emilir ve karaciğerde A vitaminine dönüştürülür.


                                       •  Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, karaciğer, yeşil yapraklı
                                         sebzelerle sarı-turuncu renkli sebzeler A vitamini bakımından zen-
                                         gindir.


                                       •  Eksikliğinde deride kuruma ve pullanma, vücut direncinde azalma,
                                         gece körlüğü gibi durumlar görülebilir.






                                           D Vitamini


                                       •  Kalsiyum ve fosforun ince bağırsaklardan emilimi
                                         ile kemik ve dişlerde depolanmasını sağlar.


                                       •  Besinlerle alınan ve güneş ışınları etkisiyle deride depo edilen bir
                                         öncül madde karaciğer ile böbrekte D vitaminine dönüştürülür.

                                       •  Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, karaciğer D vitamini içeren
                                         besinlerdir.

                                       •  Eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi adı ve-
                                         rilen mineral yoğunluğundaki azalma sonucu meydana gelen kemik
                                         yumuşaması hastalıkları görülebilir.



      52
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58