Page 54 - Defterim Biyoloji - 9
P. 54
Canlıların Yapısında 2.
Bulunan Temel Bileşikler Bölüm
E Vitamini
• Antioksidan özellik gösteren E vitamini hücrelerin
yenilenmesini sağlar. Kontrolsüz hücre bölünmesini
(tümör oluşumu) engeller ve hücrelerin genel sağlığını korur. Üreme
sağlığının korunmasını sağlar.
• Kuru yemişler, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı E vi-
tamini bakımından zengindir.
• Eksikliğinde üreme rahatsızlıkları, hücre zarı yapısında bozulma,
kaslarda güçsüzlük gibi durumlar görülebilir.
K Vitamini
• Kanın pıhtılaşmasında görevlidir.
• Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer K vitaminini içeren besinlerdendir.
• İnsanın kalın bağırsağında K vitamini sentezleyen mutualist bakte-
riler bulunur.
• Ameliyat, doğum, yaralanma vb. kanamanın fazla olabileceği du-
rumlar ve kalın bağırsakta yaşayan mutualist bakterilerin yok ol-
masına neden olabilecek uzun süreli antibiyotik kullanımı K vitami-
ni eksikliğine neden olabilir.
• Eksikliğinde kanın pıhtılaşma mekanizmasında aksamalar meydana
gelir.
SIRA SİZDE-12
1. Etkinlik
Aşağıdaki tabloda verilen vitamin çeşitleri ile eksikliklerinde ortaya çıka-
bilecek rahatsızlıkları eşleştiriniz. Eşleştirdiğiniz vitaminin harfini rakamın
önündeki yay ayraç içine ( ) yazınız.
Vitaminler Rahatsızlıklar
( ) I. A a. Beriberi
( ) II. B b. Diyabet
c. Gece körlüğü
( ) III. C
ç. Kanın pıhtılaşmasında bozukluk
( ) IV. D
d. Kısırlık
( ) V. E e. Raşitizm
( ) VI. K f. Skorbüt
53