Page 30 - Kimya
P. 30
9. Sınıf Kimya
ETKİNLİK 4.3.1. VİSKOZİTEYE SICAKLIK ETKİSİ
ETKİNLİĞİN AMACI: Farklı sıvıların viskozitelerine sıcaklık etkisinin gözlenmesi
ETKİNLİK BASAMAKLARI:
Araç ve Gereç 1. Üç tane dereceli silindirin
her birine 10’ar mL olacak
• Su
• Gliserin şekilde; birincisine su, ikin-
• Zeytinyağı cisine gliserin ve üçüncüsüne
• Özdeş boncuk (6 adet) zeytinyağı konulur.
• 10 mL’lik dereceli silindir (6
adet)
• Su banyosu Görsel 4.3.4: Viskoziteye sıcaklık
• Termometre etkisi
• Kronometre 2. Su bulunan dereceli silindire yavaşca boncuk bırakılır (Görsel
• Sacayak 4.3.4). Boncuğun suyla temas ettiği andan silindirin tabanına ul-
• Kibrit
• Bunzen beki veya ispirto ocağı aşana kadar geçen süre kronometre ile ölçülerek tabloya yazılır.
Aynı işlem diğer sıvılar için de tekrarlanarak tabloya yazılır.
3. Su banyosuna su doldurularak içinde farklı sıvılar bulunan dereceli silindirler su banyosuna konulur
o
ve 50 C’a kadar ısıtılır. Su dolu dereceli silindir çıkartılır, soğumadan içine yavaşça boncuk bırakılır.
Boncuğun suyla temas ettiği andan silindirin tabanına ulaşana kadar geçen süre kronometre ile
ölçülerek tabloya yazılır. Aynı işlem diğer sıvılar için de tekrarlanır.
Dereceli silindirde 20 C’ta boncuğun düşmesi için geçen 50 C’ta boncuğun düşmesi için geçen
o
o
bulunan sıvı süre süre
Su
Gliserin
Zeytinyağı
ETKİNLİĞİN SONUÇLANDIRILMASI:
1. Farklı sıvılarda boncukların batma hızını karşılaştırarak sıvıların viskozitelerini kıyaslayınız.
2. Sıcaklık artışı boncukların batma hızını ve sıvıların viskozitelerini nasıl etkilemiştir?
o
3. Aynı işlem 5 C’ta tekrar edilirse viskozite nasıl etkilenir?
30