Page 31 - Kimya
P. 31

Kimya                     9. Sınıf






                   4.3.3. BUHARLAŞMA YOĞUŞMA DENGE BUHAR BASINCI


                   Buharlaşma, sıvının yeterli enerji alarak sıvı yüzeyindeki tane-
               ciklerin sıvı yüzeyinden ayrılmasına denir (Görsel 4.3.6).
                   Buharlaşma yalnızca sıvıların özelliği değildir, katılar da buhar-
               laşabilir.  Birim  zamanda  buharlaşan  molekül  sayısına  buharlaşma
               hızı  denir.  Buharlaşma  hızı  maddenin  cinsi,  yüzey  alanı,  sıcaklık,
               nem, rüzgâr gibi faktörlere bağlıdır.
                   Her maddenin tanecikleri arasındaki çekim kuvvetleri farklı old-
               uğu için  buharlaşma hızları farklıdır. Tanecikler arasındaki çekim ku-
               vvetleri artıkça buharlaşma hızı düşer.
                   Sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artar. Çünkü sıcaklık arttığında
               molekülün kinetik enerjisi ve ortalama hızı artarak bulunduğu ortamı  Görsel 4.3.6: Buharlaşma, yeterli
               daha hızlı terk eder.                                                     kinetik enerjiye sahip
                                                                                         sıvı yüzeyindeki tan-
                   Yüzey alanı büyüdükçe buharlaşma hızı artar. Buharlaşma yüzey-
                                                                                         eciklerin sıvı yüzeyini
               de  gerçekleştiği  için  yüzey  alanı  genişledikçe  buharlaşan  molekül
                                                                                         terketmesidir.
               sayısı artar.
                   Havadaki nem arttıkça buharlaşma hızı azalır. Havadaki nem düştükçe buharlaşma hızı artar. Kuru
               havada çamaşırın kuruması nemli havaya göre daha hızlıdır.
                   Rüzgâr da sıvı buharının sıvı yüzeyinden uzaklaşmasını sağladığı için buharlaşmayı hızlandırır.

                   DENGE BUHAR BASINCI
                   Erlenmayer yarısına kadar su doldurarak üzeri kapatıldığında (Görsel 4.3.8) zamanla su seviyesinin
               azaldığı görülür.
















                                     a)                     b)                    c)
                                Görsel 4.3.8: Kapalı bir kapta zamanla denge buhar basıncının oluşması

                   Bunun nedeni ortam sıcaklığının etkisi ile bir miktar suyun buharlaşması ve zamanla buharlaşan mol-
               ekül sayısının artmasıdır. Oluşan buharların bulunduğu ortama uyguladığı basınca buhar basıncı denir.
               Aynı ortamda (sıcaklık, basınç vb. sabit) erlenmayer gözlenmeye devam edilirse bir süre sonra su seviye-
               sinin sabit kaldığı görülür. Su seviyesinin sabit kalması buharlaşma olayının durduğunu göstermez. Or-
               tam kapalı olduğu için su buharları tekrar yoğuşarak suya dönüşür. Bir süre sonra buharlaşan molekül
               sayısı yoğuşan molekül sayısına eşit olur.

                                                         buharlaşma
                                               H 2 O(s)                                H 2 O(g)
                                                          yoğuşma


                                                                                                           31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36