Page 42 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 42
Fen Lisesi Biyoloji 11. Sınıf
Miktar
İnterferonlar
Doğal Özgül
katil hücreler T hücreleri
Virüs Virüs
sayısı Antikor sayısı
miktarı
Doğal
katil hücreler
0 14 Günler
Aşılama ile Virüs
virüs verilişi girişi
Grafik 1.6: Aşılama İle Bağışıklama Grafiği
Bilim insanları kansere neden olan 6 çeşit virüs belirlemiştir. Kaposi
sarkoma herpes virüsü ve Hepatit B virüsü bunlardan ikisidir. Hepatit
B virüsü aşısı 1986 yılında bir insana yönelik geliştirilen ilk hepatit aşı-
sıdır. Rahim ağzı kanserine neden olan Papilloma virüsüne karşı (HPV)
2006 yılında bir aşı geliştirilmiştir. 1970’li yıllarda Harald zur Hausen
(Herhald sur Hauzın) Almanya’da, insan Papilloma virüsünün (HPV)
rahim ağzı kanseri oluşturduğunu ileri sürmüş ve on yıllık çalışmaları
sonunda rahim ağzı kanseri olan hastalardan belirli iki tip HPV izole
Araştıralım-Paylaşalım etmeyi başarmıştır. 2006’dan sonra rahim ağzı kanserine karşı olduk-
Aşı ve serum konusundaki öğren- ça etkili aşılar geliştirilmiştir. Dünyada kanser vakaları arasında beşinci
diklerinizi karşılaştırınız. Sonuçları sırada gelen rahim ağzı kanseri, genç kadınlarda ve 13 yaş öncesi kız
sınıfınızda paylaşınız. çocuklarında aşılanma, HPV virüsü ile enfekte olma olasılığını büyük
ölçüde azaltmıştır.
Pasif bağışıklık, başka bir canlıda üretilmiş olan antikorların insan vü-
cuduna aktarılarak bağışıklık kazanılması durumudur. Aktarılmış anti-
korların ömrü kadar (birkaç hafta ile birkaç ay) bağışıklık devam eder.
İki şekilde pasif bağışıklık kazanılabilir.
Doğal yolla pasif bağışıklık kazanılabilir. Hamile bir kadının kanında-
ki antikorların fetüse ulaşmasıyla fetüs pasif bağışıklık kazanmış olur.
Bu antikorlar özgül oldukları patojenle karşılaşınca hemen tepki verir.
Doğumdan sonra ise emzirme yoluyla pasif bağışıklık doğal yollarla
sağlanmış olur. Anne sütündeki antikorlar bu yolla bebeğe geçerek
bebeği belli bir süre hastalıklardan korur.
Yapay olarak pasif bağışıklık serumla sağlanabilir. Serum, belirli bir an-
tijen için antikor üretmiş başka bir canlıdan (genellikle koyun ya da at)
elde edilir.
164