Page 128 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 128
• Stoklanacak maddelerin miktarı belirlenmelidir.
• Stoklanan maddelerin saklanacağı (depolanacağı) yer olmalıdır.
Stok kontrolde, işletmelerin ellerinde tutacakları stok miktarını belirlemede ve
bu stoklar bittiğinde ne kadar sipariş vereceğini belirlemede iki temel ölçüt vardır.
1. Ham madde, malzeme, yarı mamul veya mamuller depoda ne kadara indiğinde
sipariş verilecektir?
2. Sipariş verildiğinde ilgili malzemeler ne kadar zamanda işletmeye gelecektir?
20. ETKİNLİK İLİŞKİLENDİRME
Deterjan üreten bir işletme, ayda günlük dü- Üretimde stok kontrolleri
zenli kullanımla 500 ton Lab ham maddesini girdi hakkında ayrıntılı bilgileri
olarak temin etmektedir. Bunu Labsa isimli bir ürüne Ekonomi dersinizdeki ilgili
dönüştürerek deterjan üretiminde kullanmaktadır. De- konulardan bulabilirsiniz.
podaki ham madde miktarı 100 tona düştüğü zaman
yeni sipariş vererek ham maddenin gelmesini sağlamaktadır.
Buna göre
Stok seviyesi neden 100 tona düştüğünde yeni sipariş verilmektedir?
Sizce verdiği sipariş kaç tondur?
Labsa maddesinin dışarıdan temin edilmesi mümkün iken işletme bu
maddeyi neden kendisi üretmektedir? Değerlendiriniz.
4.3. Üretimde Gelir-Gider İlişkisi
Üretim yapılırken işletmeler ortaya çıkan giderleri mevcut gelirleri ile finanse
etmelidir. Üretim aşamasında gelir-gider ilişkisi dikkate alınmalıdır.
İşletmelerin temel amacı gelir ve gideri arasında olumlu fark yaratarak kâr et-
mektir. Gelir-gider ilişkisinde üzerinde durulması gereken konulardan biri de maliyet ile
gider arasındaki farklılıktır. Maliyet, bir ürünün imal edilmesi esnasında kullanılan ve
genellikle ürünün bir parçası hâline gelen ham madde, malzeme, işçilik, enerji vb. gir-
dilerden oluşur. Gider ise üretimi esnasında veya üretildikten sonra yapılan genel harca-
malardır. Kira, üretim dışı elektrik kullanımı, üretim dışı iş gücü ücretleri vb. unsurlar
giderdir. Yukarıda toplam gider olarak bahsedilen kavram maliyet ve giderin toplamıdır.
126

