Page 128 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 128

•  Stoklanacak maddelerin miktarı belirlenmelidir.
               •  Stoklanan maddelerin saklanacağı (depolanacağı) yer olmalıdır.
                 Stok kontrolde, işletmelerin ellerinde tutacakları stok miktarını belirlemede ve
          bu stoklar bittiğinde ne kadar sipariş vereceğini belirlemede iki temel ölçüt vardır.
               1. Ham madde, malzeme, yarı mamul veya mamuller depoda ne kadara indiğinde
                 sipariş verilecektir?
               2. Sipariş verildiğinde ilgili malzemeler ne kadar zamanda işletmeye gelecektir?







            20. ETKİNLİK                                  İLİŞKİLENDİRME
                  Deterjan üreten bir işletme, ayda günlük dü-  Üretimde stok kontrolleri
          zenli  kullanımla  500  ton  Lab  ham  maddesini  girdi  hakkında ayrıntılı bilgileri
          olarak temin etmektedir. Bunu Labsa isimli bir ürüne   Ekonomi dersinizdeki ilgili
          dönüştürerek deterjan üretiminde kullanmaktadır. De-  konulardan bulabilirsiniz.
          podaki  ham  madde  miktarı  100  tona  düştüğü  zaman
          yeni sipariş vererek ham maddenin gelmesini sağlamaktadır.


          Buna göre
                  Stok seviyesi neden 100 tona düştüğünde yeni sipariş verilmektedir?
                  Sizce verdiği sipariş kaç tondur?
                  Labsa  maddesinin  dışarıdan  temin  edilmesi  mümkün  iken  işletme  bu
          maddeyi neden kendisi üretmektedir? Değerlendiriniz.
                 4.3. Üretimde Gelir-Gider İlişkisi
                 Üretim yapılırken işletmeler ortaya çıkan giderleri mevcut gelirleri ile finanse
         etmelidir. Üretim aşamasında gelir-gider ilişkisi dikkate alınmalıdır.
                 İşletmelerin temel amacı gelir ve gideri arasında olumlu fark yaratarak kâr et-
         mektir. Gelir-gider ilişkisinde üzerinde durulması gereken konulardan biri de maliyet ile
         gider arasındaki farklılıktır. Maliyet, bir ürünün imal edilmesi esnasında kullanılan ve
         genellikle ürünün bir parçası hâline gelen ham madde, malzeme, işçilik, enerji vb. gir-
         dilerden oluşur. Gider ise üretimi esnasında veya üretildikten sonra yapılan genel harca-
         malardır. Kira, üretim dışı elektrik kullanımı, üretim dışı iş gücü ücretleri vb. unsurlar
         giderdir. Yukarıda toplam gider olarak bahsedilen kavram maliyet ve giderin toplamıdır.









                                           126
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133