Page 131 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 131

23. ETKİNLİK

                        “Pabucun dama atılması” uygulaması günümüze nasıl yansımaktadır?
                 Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.



                              KAİZEN (KAYZEN) FELSEFESİ
                              Japoncada kai, değişim; zen ise iyi, daha iyi anlamına gelir. Bu iki
                      sözcüğün birleşmesi ile oluşan Kaizen, herkesi kapsayan sürekli iyileştirme
                      anlamına gelmektedir. Bu kelime ayrıca bir felsefeyi ve bir yaşam biçimini de
                  BİLGİ NOTU  ifade eder: Her geçen günün bir önceki günden daha iyi olması için evde, iş ye-

                      rinde ve sosyal yaşamda sürekli çaba sarf etmek. Sürekli iyileştirme sürecinin
                      kaynağı Kaizen felsefesidir. Sürekli iyileştirme sürecinin; düşünce ve davranış
                      olarak çalışan herkesin, her durumu tartışmaya açması ve sonra bunu iyileştir-
                      menin yollarını aramasıdır.
                               http://apk.akdeniz.edu.tr/tr.i38.kaizen-felsefesi sitesinden düzenlenmiştir.


                       4.7. Üretimde Kalitenin Önemi
                       Bir mal yada hizmetin belirli bir ihtiyacı karşılayabilme yeteneklerini ortaya
               koyan özelliklerinin tümüne kalite denir. Günümüzde rekabet koşullarında, fiyatla bir-
               likte ürünün kalitesinin de alıcıların satın alma kararını önemli ölçüde etkilediği göz-
               lenmektedir. Üretilen ürün veya hizmet için kalitenin, ürünün pazar içindeki payının
               belirlenmesinde çok önemli bir faktör olduğu bilinmektedir.
                      Üretimde başlıca amaç, müşterilerin isteklerine uygun mal veya hizmet üret-
               mek ve satmak olduğuna göre satışı sağlayabilmenin yollarından biri de malın ve hiz-
               metin kaliteli olmasıdır.
                      Herhangi bir sistem çıktısı istenen şekilde gerçekleştirilmek isteniyorsa önce
               istenenin ne olduğu iyi bilinmelidir. Üretim sisteminin çıktılarından biri olan kalitenin
               kontrol edilebilmesi için bu kavramın ne anlama geldiğinin iyice anlaşılmasıyla işe baş-
               lanmalıdır.
                      Kalitenin tanımında üç farklı bakış açısı bulunmaktadır.
                      1. Müşteri Açısından Kalite: Müşterinin beklenti, öncelik ve ihtiyaçlarına
               uygunluk demektir. Kaliteli domates müşterinin kullanım amacına göre değişir. Turşu
               yapımında kullanılan domates ile salata yapımında kullanılan domatesin niteliği farklı-
               dır. Dolayısıyla kaliteli domates kavramı müşteriye göre değişkenlik gösterebilir.






                                                 129
   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136