Page 257 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 257

BİYOLOJİ 9                                                       CEVAP ANAHTARLARI
          Kavram Öğretimi
          3.  Bir enzim, tepkimenin gerçekleşmesi için aşılması gereken ener-
            ji yokuşunu azaltır ve tepkimeyi hızlandırır. Aktivasyon enerjisi   2.   1. Kap
            tepkimenin gerçekleşmesi için çok önemlidir. Bu engeli aşmak
            için en uygun seçenek enzimin varlığıdır. Enzimlerin kullanıl-  Tepkime hızı
            madığı tepkimeler çok yüksek sıcaklıklarda gerçekleşir, hücreler
            ise yüksek sıcaklığa dayanamazlar ve yapıları bozulur. Enzimler
            tepkimelerin gerçekleşeceği sıcaklık derecesini düşürerek hücre-
            lerin yapısının bozulmasını önler.

          Çalışma No.: 29
          1.  Yapısında sadece protein kısım bulunduran enzimlere basit enzim     Zaman
            denir. Yapısında protein kısmı yanında yardımcı kısım (mineral,   t
            vitamin vb.) bulunduran enzimlere bileşik (holoenzim) denir.
                                                                           2. Kap
                                                            Tepkime hızı
                                   Apoenz�m


              Bas�t enz�m sadece prote�n yapılı (apoenz�m)
              kısımdan oluşur.
                                                                                  Zaman
                      Kofaktör (M�neral)                                t
                               Koenz�m (V�tam�n)        3.  Y, D, D, D

                                  Apoenz�m (Prote�n)    Çalışma No.: 32
                                                        1.  Enzimlerin endüstriyel süreçlerde kullanılmaları işlemlerine en-
                                                           zim teknolojisi denir.
              B�leş�k enz�m prote�n yapının (apoenz�m) yanı sıra   Yapay enzim, herhangi bir enzimin protein yapısının şifrelen-
              yardımcı kısımdan oluşur. Bu yardımcı kısım v�tam�n   mesinden sorumlu olan DNA dizisi kullanılarak laboratuvar orta-
              �se koenz�m, m�neral �se kofaktör adını alır.  mında sentezlenmiş hâlidir.
                                                        2.
          2.  Bileşik enzimlerin yapısında,                              Gıda ve Hayvancılık
            a) Apoenzimin görevi substratı tanımaktır.
            b) Koenzim ya da kofaktör esas işi yapan kısımdır. Koenzim veya
            kofaktör substratı ürüne dönüştürür.            Kozmetik        Tohum          Sağlık
          3.  Y - D - Y  6. Çıkış                                   Güneş
                                                                    koruyucu      Antibiyotik
          Çalışma No.: 30
                                                                           Enzimlerin
          1.  Enzim: Biyokimyasal tepkimelere giren, tepkimeyi hızlandıran   Tarım  Kullanım  Dış cephe
            ve tepkime sonunda değişmeden çıkan maddelere enzim denir.   ilacı  Alanları  boyası
                                                            Ecza                              Boya
             Substrat: Enzimin etki ettiği maddelere substrat denir.                         Endüstrisi
             Ürün:  Enzimatik  reaksiyon  sonunda  oluşan  maddelere  substrat   Sentetik
            denir.                                                      hormon  Ekmek
             Enzim-Substrat: Enzim ve substratın birleştiği duruma denir.
          2.  4 numaralı çıkış                                       Sağlık        Gıda

          Çalışma No.: 31                               3.
                                                              ÜLKELER     ENZİM KULLANMADAKİ AMAÇ
          1.  Sıcaklık, su, pH ve bazı kimyasal maddeler enzimlerin çalışması-  Mikroorganizmaların hormon veya ya-
            nı etkilemektedir.                              İsrail      pay nörotransmiter madde üretmelerini
            Sıcaklık: 0 °C’nin altında enzimler çalışmaz ancak yapıları da   (İlaç)  sağlamak.
            bozulmaz. Çünkü oda sıcaklığına konulduğunda tekrar çalış-
            maya başlamıştır. Ancak yüksek sıcaklıkta enzimler bir daha   Fransa    Protein hidrolizi, peynirin olgunlaş-
            çalışamaz hâle gelmektedir.                     (Rokfor Peyniri)  ması.
            Su: Enzimlerin çalışabilmesi için ortamda en az %15 miktarında   Türkiye    Organik lekelerin uzaklaştırılması.
            su olmalıdır. Bu miktardan daha az suyun bulunduğu ortamda   (Deterjan)
            enzimler çalışamaz.                             ABD         Selüloz liflerini düzgünleştirmek, kâğı-
            pH: Enzimlerin çalışabildiği belirli bir pH aralığı vardır. Enzim-  (Kâğıt)  dı yumuşatmak, beyazlatmak.
            ler bu pH aralığının dışındaki pH’larda çalışamaz.
            Kimyasal maddeler: Bazı kimyasal maddeler enzimlerin çalış-  Güney Amerika   Nişastayı glikoz ve fruktoz şuruplarına
                                                                        çevirmek (ör.: mısır şurubu), selülozu
            masına olumlu yönde etki ederken bazıları olumsuz yönde etki
            eder.                                           (Tarım)     hayvanların kullanabileceği duruma
                                                                        getirmek.
                                                            Çin         Dokumadan önce ipliklerden nişasta-
                                                            (Tekstil)   nın uzaklaştırılması.

          254
   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262