Page 257 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 257
BİYOLOJİ 9 CEVAP ANAHTARLARI
Kavram Öğretimi
3. Bir enzim, tepkimenin gerçekleşmesi için aşılması gereken ener-
ji yokuşunu azaltır ve tepkimeyi hızlandırır. Aktivasyon enerjisi 2. 1. Kap
tepkimenin gerçekleşmesi için çok önemlidir. Bu engeli aşmak
için en uygun seçenek enzimin varlığıdır. Enzimlerin kullanıl- Tepkime hızı
madığı tepkimeler çok yüksek sıcaklıklarda gerçekleşir, hücreler
ise yüksek sıcaklığa dayanamazlar ve yapıları bozulur. Enzimler
tepkimelerin gerçekleşeceği sıcaklık derecesini düşürerek hücre-
lerin yapısının bozulmasını önler.
Çalışma No.: 29
1. Yapısında sadece protein kısım bulunduran enzimlere basit enzim Zaman
denir. Yapısında protein kısmı yanında yardımcı kısım (mineral, t
vitamin vb.) bulunduran enzimlere bileşik (holoenzim) denir.
2. Kap
Tepkime hızı
Apoenz�m
Bas�t enz�m sadece prote�n yapılı (apoenz�m)
kısımdan oluşur.
Zaman
Kofaktör (M�neral) t
Koenz�m (V�tam�n) 3. Y, D, D, D
Apoenz�m (Prote�n) Çalışma No.: 32
1. Enzimlerin endüstriyel süreçlerde kullanılmaları işlemlerine en-
zim teknolojisi denir.
B�leş�k enz�m prote�n yapının (apoenz�m) yanı sıra Yapay enzim, herhangi bir enzimin protein yapısının şifrelen-
yardımcı kısımdan oluşur. Bu yardımcı kısım v�tam�n mesinden sorumlu olan DNA dizisi kullanılarak laboratuvar orta-
�se koenz�m, m�neral �se kofaktör adını alır. mında sentezlenmiş hâlidir.
2.
2. Bileşik enzimlerin yapısında, Gıda ve Hayvancılık
a) Apoenzimin görevi substratı tanımaktır.
b) Koenzim ya da kofaktör esas işi yapan kısımdır. Koenzim veya
kofaktör substratı ürüne dönüştürür. Kozmetik Tohum Sağlık
3. Y - D - Y 6. Çıkış Güneş
koruyucu Antibiyotik
Çalışma No.: 30
Enzimlerin
1. Enzim: Biyokimyasal tepkimelere giren, tepkimeyi hızlandıran Tarım Kullanım Dış cephe
ve tepkime sonunda değişmeden çıkan maddelere enzim denir. ilacı Alanları boyası
Ecza Boya
Substrat: Enzimin etki ettiği maddelere substrat denir. Endüstrisi
Ürün: Enzimatik reaksiyon sonunda oluşan maddelere substrat Sentetik
denir. hormon Ekmek
Enzim-Substrat: Enzim ve substratın birleştiği duruma denir.
2. 4 numaralı çıkış Sağlık Gıda
Çalışma No.: 31 3.
ÜLKELER ENZİM KULLANMADAKİ AMAÇ
1. Sıcaklık, su, pH ve bazı kimyasal maddeler enzimlerin çalışması- Mikroorganizmaların hormon veya ya-
nı etkilemektedir. İsrail pay nörotransmiter madde üretmelerini
Sıcaklık: 0 °C’nin altında enzimler çalışmaz ancak yapıları da (İlaç) sağlamak.
bozulmaz. Çünkü oda sıcaklığına konulduğunda tekrar çalış-
maya başlamıştır. Ancak yüksek sıcaklıkta enzimler bir daha Fransa Protein hidrolizi, peynirin olgunlaş-
çalışamaz hâle gelmektedir. (Rokfor Peyniri) ması.
Su: Enzimlerin çalışabilmesi için ortamda en az %15 miktarında Türkiye Organik lekelerin uzaklaştırılması.
su olmalıdır. Bu miktardan daha az suyun bulunduğu ortamda (Deterjan)
enzimler çalışamaz. ABD Selüloz liflerini düzgünleştirmek, kâğı-
pH: Enzimlerin çalışabildiği belirli bir pH aralığı vardır. Enzim- (Kâğıt) dı yumuşatmak, beyazlatmak.
ler bu pH aralığının dışındaki pH’larda çalışamaz.
Kimyasal maddeler: Bazı kimyasal maddeler enzimlerin çalış- Güney Amerika Nişastayı glikoz ve fruktoz şuruplarına
çevirmek (ör.: mısır şurubu), selülozu
masına olumlu yönde etki ederken bazıları olumsuz yönde etki
eder. (Tarım) hayvanların kullanabileceği duruma
getirmek.
Çin Dokumadan önce ipliklerden nişasta-
(Tekstil) nın uzaklaştırılması.
254