Page 260 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 260

CEVAP ANAHTARLARI                                                                 BİYOLOJİ 9
                                                                                              Kavram Öğretimi
            3.            Nükleik Asitler                  Çalışma No.: 46

                            RNA                            1.
                                                                      DNA     RNA    Steroitler  Fosfolipit  Nötral yağ
                    mRNA    tRNA   rRNA
                                                                    Yapısındaki şeker çeşidine göre   Yapı çeşitlerine göre lipitler
                     Nükleotitler (Ribonükleotitler)
                 Adenin  Sitozin  Urasil  Guanin                      Nükleik asitler     Lipitler  Ester bağı

                •  Adenin bazı  •  Sitozin bazı  •  Urasil bazı  •  Guanin bazı
                •  Riboz şekeri  •  Riboz şekeri  •  Riboz şekeri  •  Riboz şekeri
                                                                          Organik bileşiklere dâhil olanlar
                •  Fosfat  •  Fosfat  •  Fosfat  •  Fosfat
                           DNA
                    Nükleotitler (Deoksiribonükleotitler)
                                                                               ORGANİK
                 Sitozin  Adenin  Guanin  Timin
                                                                              BİLEŞİKLER
                •  Sitozin bazı  •  Adenin bazı  •  Guanin bazı  •  Timin bazı
                •  Deaksiriboz   •  Deaksiriboz   •  Deaksiriboz   •  Deaksiriboz
                 şekeri  şekeri  şekeri  şekeri
                •  Fosfat  •  Fosfat  •  Fosfat  •  Fosfat
                                                                          Organik bileşiklere dâhil olanlar
             Çalışma No.: 44
            1.  Fosforilasyon: Oksijenli solunum, fermantasyon, biyosentez tep-  Glikozit bağı
               kimeleri, oksijensiz solunum
               Defosforilasyon: Sinirsel iletim, aktif taşıma, kas faaliyetleri  Karbonhidratlar  Enzimler  Vitaminler
            2.  I. Adenin bazı                                    Glikoz sayısına göre   Yapı çeşitlerine göre  Çözündüğü maddeye göre
               II. Riboz şekeri
               III. Fosforik asit                             Monosakkaritler  Disakkaritler  Polisakkaritler  Basit enzim  Bileşik enzim  Suda çözünen  Yağda çözünen
               IV. Yüksek enerjili bağ
               kimyasal enerji IV numaralı bağlarda depolanır.      Örnek         İki kısımdan oluşur.  Örnek
            3.  ATP bir defa defosforilasyona uğradığında ADP oluşur. İki defa
               defosforilasyona uğradığında AMP oluşur.        Glikoz  Maltoz  Glikojen  Protein kısım  Yardımcı kısım  B vitamini  E vitamini

             Çalışma No.: 45
                                                           Çalışma No.: 47
            1.  FOSFORİLASYON: Oluşum denklemi:            1.  a) Karbonhidratların az alınması kan şekerinin azalmasına sebep
               ADP + P  + Enerji       ATP + H O               olurken aşırı alınması kan şekerini yükseltir ve insülin salgısını
                     İ                  2
               Besin  maddelerinin  oksijenli  ve  oksijensiz  solunum  yolları  ile   arttırır. Aşırı şeker tüketimi insülin salgılanma dengesini bozabilir.
               parçalanması sonucu oluşur.                    b) Yağların az tüketilmesi yağda çözünen vitaminlerin emilimnde
               DEFOSFORİLASYON: Oluşum denklemi:               aksaklılara sebep olur. Ayrıca vitamin ve mineral içeren sebze,
                                                               protein, meyve grubundan yeterince almamak da vitamin ek-
                ATP + H O      ADP +  P  + Enerji              sikliklerine yol açar.
                     2             İ
               Aktivasyon enerjisi, biyosentez reaksiyonları, aktif taşıma, hare-  2.  Olası bir pazar alışverişi listesi ailedeki birey sayısına göre deği-
               ket ve kasılma, sinirsel iletim ve dönüşümleri, ısı.  şiklik gösterebilir.
            2.  Fosforilasyon: Besin maddelerinin (karbonhidrat, yağ ve protein)   Sebze Grubu: Mevsime uygun olan sebzelerden ailenin haftalık tü-
               solunum yollarıyla ( O ’li ve  O ’siz) parçalanarak ATP üretilmesi   ketebileceği kadar alınmalıdır. Fazla alınarak israfa gidilmemesine
                                   2
                              2
               olayıdır. Yani ADP’ye bir P eklenerek ATP sentezlenmesi reaksi-  dikkat edilmelidir.
               yonuna denir.                                  Meyve Grubu: Mevsime uygun olan sebzelerden ailenin haftalık
               Defosforilasyon: Hücrede gerçekleşen tüm metabolik faaliyetler   tüketebileceği kadar alınmalıdır. Fazla alınarak israfa gidilmeme-
                                                              sine dikkat edilmelidir.
               için enerjiye ihtiyaç vardır. ATP’nin parçalanarak (tüketilmesi)   Bakliyat Grubu: Bulgur, pirinç, mercimek, fasulye, nohut veya yö-
               enerji  elde  edilmesi  olayıdır.  Yani  ATP’den  bir  P  koparılarak   resel bir bakliyattan istenildiği kadar alınabilir. Bu grup kuru gıda
               ADP’nin, P’ın ve enerjinin meydana geldiği reaksiyona denir.  olduğu için uzun süre saklanabilir.
            3.  Tam dolu pil, kimyasal bağlarında enerji depoladığı için ATP mo-  Süt ve Yumurta Grubu: Süt, peynir, yoğurt içerisinden yeterince
               lekülüne benzetilebilir. Yarı dolu pil ise bir bağı eksik ve enerjisi   alınmalıdır.
               ATP’ye göre daha az olduğu için ADP molekülüne benzetilebilir.  Et Grubu: Kırmızı et, tavuk, balıktan dengeli olarak alınır.
                                                              Örnek Liste: 1 kg et, 1 kg balık, 1 kalıp peynir, 2 kg yoğurt, 2-5
                                                              çeşit  mevsim  sebzesi,  2  çeşit  meyve,  bakliyat  grubundan  tercih
                                                              edilen birkaç tanesi, yumurta, zeytin.
                                                           3.  Sağlıklı kalmak için sağlıklı beslenmeyi yaşa uygun olan egzer-
                                                              siz ile desteklemek gerekir. Ayrıca yeterli uyku da sağlık için ol-
                                                              mazsa olmazdır. Bu şartlar biyolojik saat dediğimiz döngünün
                                                              sağlıklı işlemesi için gereklidir.
                                                           Çalışma No.: 48
                                                           1.  Preparat:  Mikroskopta  incelenmeye  hazır  hâle  getirilmiş  nu-
                                                              muneye “preparat” denir. Arasına mikroskop altında incelenecek
                                                              madde konulmuş lam ve lamel camlarından oluşan bütündür.
                                                                                                   257
   255   256   257   258   259   260   261   262   263   264   265