Page 8 - Kimya 10 | 4.Ünite
P. 8
Kimya Her Yerde
Şampuan
Faydaları
1. Kir, toz ve yağları saçlardan arındırır (Görsel 4.1.6).
2. Kullanımı kolaydır.
3. Kullanılan katkı maddelerine göre saçı onarma, hızlı uzatma ve
saçın dökülmesine engel olma gibi özelliklere sahip olabilir.
Zararları
1. Yapısında birçok kimyasal madde kullanılır. Kullanılan kimya-
salların alerjiden kansere kadar çeşitli yan etkileri vardır.
2. Fazla kullanılması saç dökülmesine neden olabilir. Görsel 4.1.6: Şampuan
Diş macunu
Faydaları
1. Yiyecek parçalarının asidik özelliğini nötralize ettiği için diş çü-
rümelerini engeller (Görsel 4.1.7).
Zararları
1. Aşırı miktarda kullanılması diş minesinin aşınmasına neden
olur.
2. Az miktarda florür diş çürüklerini engellemesine rağmen florür-
lü diş macunlarının uzun süre kullanılması kalıcı diş rengi bo-
zukluğu, mide rahatsızlıkları ve deri döküntüleri yapabilir.
Görsel 4.1.7: Diş macunu
3. Su kirliliğine neden olabilir.
HİJYEN AMACIYLA KULLANILAN TEMİZLİK MADDELERİ
Hijyen sağlığı korumaya ve hastalıkların yayılmasını önlemeye yar-
dımcı olan uygulamalardır. Hastalıkların önlenmesinde çevre temizliği
oldukça önemlidir. Bu amaçla çamaşır suyu, kireç kaymağı gibi temiz-
lik maddeleri kullanılır.
Çamaşır suyu
Çamaşır suyu, sodyum hipoklorit (NaClO) bileşiğinin sulu çözeltisi-
dir (Görsel 4.1.8). Yükseltgen özelliğe sahip olduğundan mikrop öldür-
me ve ağartma işlemleri için kullanılır.
Çamaşır suyu etki ettiği maddenin rengini açar ve maddeyi ağar-
tır. Tekstil endüstrisinde boyama işleminin ilk basamağında kullanılır.
Mikrop öldürücü özelliğe sahip olduğu için ev, iş yeri, hastane, okul gibi
yerlerde hijyen amaçlı olarak da kullanılır.
Hücre zarlarına ve proteinlere etki ettiği için ciltle temas ettirilme-
melidir. Görsel 4.1.8: Çamaşır Suyu
Kireç Kaymağı
Sönmüş kireç süspansiyonundan klor gazı geçirilerek elde edilen
kalsiyum hipoklorite kireç kaymağı denir (Görsel 4.1.9). Kireç kayma-
ğının (kalsiyum hipoklorit) kimyasal formülü Ca(OCl) 2 ’dir. Granül veya
tablet şeklinde olan beyaz bir katıdır.
Mikroorganizmaları parçalayarak yok ettiği için temizlik amacıy-
la kullanılır. Gıda endüstrisinde sebze ve meyveleri mikroorganizma-
lardan temizlemek için az miktarda kullanılır. Havuz suyuna karıştırıl-
dığında suyu dezenfekte eder havuzda yosun oluşmasını önler. Reçel
yapımında yumuşak meyvelerin dağılmaması için de kullanılır. Görsel 4.1.9: Kireç Kaymağı
183