Page 19 - Kimya 11 | 3.Ünite
P. 19

3.                                                                   Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük




                BÖLÜM:              KOLİGATİF ÖZELLİKLER






















                  NELER KAZANILACAK?        Çözeltilerin koligatif özellikleri ile derişimleri arasında ilişki kurulurken
                 a)  Koligatif özelliklerden buhar basıncı alçalması, donma noktası alçalması (kriyoskopi), kaynama noktası
                    yükselmesi (ebülyoskopi) ve ozmotik basınç üzerinde durulacak,
                 b) Ters ozmoz yöntemiyle su arıtımı hakkında kısaca bilgi edinilecek (Ozmotik basınçla ilgili hesaplama-
                    lara girilmeyecektir),
                 c)  Saf suyun ve farklı derişimlerdeki sulu çözeltilerin kaynama noktasının tayini ile ilgili deneyler yapılacaktır.



                    3.3.1. ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ VE
                           DERİŞİMLERİ
                    Çözeltilerin özellikleri saf çözücünün veya çözünenin özelliklerin-
                 den farklıdır. Çözeltinin özelliği genellikle çözünen maddenin kimya-
                 sal yapısına göre değişir. Örneğin hidroklorik asidin suda çözünmesiyle
                 elde edilen çözelti saf çözücüye (suya) göre asidiktir, amonyak çözeltisi
                 ise suya göre baziktir. Tuz çözeltisi suya göre daha yoğun, şeker çözel-
                 tisi ise suya göre daha viskozdur (akışkanlığı az).
                    Çözeltilerde çözünen türün (atom, iyon veya molekül) toplam de-
                 rişimine, tanecik sayısına bağlı olarak değişen özellikleri de vardır. Bu
                 özellikler buhar basıncı alçalması, donma noktası alçalması, kaynama
                 noktası yükselmesi ve ozmotik basınçtır. Bu özelliklere koligatif özel-
                 likler denir.                                                          P 1          P 2
                    BUHAR BASINCI ALÇALMASI

                    Herhangi  bir  sıcaklıkta  belli  sayıda  molekülün,  moleküller  arası
                 kuvvetleri yenecek yeterli kinetik enerjiye ulaştığında sıvı yüzeyinden
                 ayrılarak gaz hâline geçmesine buharlaşma denir. Kapalı bir kaba, bir
                 miktar sıvı konarak bir süre beklendiğinde sıvı buharlaşmaya başlar.
                 Buharlaşan  molekül  sayısı  zamanla  artar.  Oluşan  buhar  molekülleri-
                 nin bulunduğu ortama uyguladığı basınca buhar basıncı denir. Bu sıvı-
                 ya uçucu olmayan bir çözünen eklendiğinde sıvı yüzeyinin bir kısmında
                 çözünen tanecikleri de bulunur. Bu durum saf sıvı moleküllerinin sıvı
                 yüzeyinden ayrılarak gaz hâline geçmelerini azaltır. Bu nedenle çözelti-
                 nin buhar basıncı saf çözücünün buhar basıncından düşük olur (Görsel
                 3.3.1).                                                                    P <P 1
                                                                                             2
                    Çözünen maddenin toplam tanecik derişimi (atom, iyon, molekül)
                                                                                Görsel 3.3.1: Buhar basıncı alçalması
                 arttıkça, çözeltinin buhar basıncı düşer.





                                                                                                          137
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24