Page 65 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 65
7. BÖLÜM: ESTERLER
Cevaplar
Esterler kimya sanayisinin önemli maddelerinden biridir. Sabunlar, bal
mumları, sentetik dokuma lifleri, kozmetik ürünler, parfümler, ilaçlar,
boya ve plastikler için çözücüler, yapay gıda tatlandırıcıları, plastikler
gibi birçok maddede kullanılır.
Meyvelerin kokuları yapılarındaki esterlerden kaynaklanır. Örneğin şef-
tali ve kayısı gibi meyvelere özgü kokuların kaynağı esterlerdir.
Bazı meyveler ve bu meyvelere özgü kokunun kaynağı olan esterler
aşağıda verilmiştir (Tablo 3.13).
Tablo 3.13: Bazı Meyvelere Kokusunu Veren Esterler
Esterin Adı Bulunduğu Meyve
Metil bütirat Elma
Etil bütirat Ananas
Oktil asetat Portakal
Benzil asetat Armut
Izopentil asetat Muz
Pentil hekzanoat Şeftali
Etil hekzanoat Çilek
Etil laktat Üzüm
Etil heptanoat Kayısı
Terpenil bütirat Kiraz
Içeriğinde esterlerin yer aldığı bazı doğal maddeler şunlardır:
Lanolin: Açık sarı renkte, merhem kıvamındadır. Hafif kokuludur.
Lanolin koyun yününden elde edilir (Görsel 3.23). Koyun yünü, basit
yıkama ile madenî tuzlardan temizlenir. Sonra sabunlu suyla yıkanır.
Bu karışımda lanolin emülsiyon şeklindedir ve çok küçük tanecikler
hâlinde karışımdan ayrılır. Görsel 3.23: Koyun yünü
Lanolin; merhem yapımında, kozmetikte (el ve tıraş kremleri, tüy
dökücü kremler) kullanılır. Işıksız ortamda kapalı şekilde saklanmalıdır.
12. SINIF KIMYA 191