Page 60 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 60

3. ÜNITE: ORGANIK BILEŞIKLER


                                               Meyvelerin yapısında bulunan asitlerinden başka yağ yapımında kulla-
                                               nılan asitler de vardır. Yağ asitleri aşağıda gösterildiği gibi ikiye ayrılır
                                               (Şekil 3.6).

                                                                         Yağ Asitleri




                                                      Doymamış Yağ Asitleri         Doymuş Yağ Asitleri

                                               Şekil 3.6: Yağ asitlerinin sınıflandırılması
                                               doymuş ya da doymamış yağ asitleri bitkisel veya hayvansal ürün-
                                               lerden elde edilir. Yapılarında çift sayıda karbon atomu vardır ve düz
                                               zincirlidir.

                                               Doymamış Yağ Asitleri: Karbon zincirinde pi bağı bulunan yağlara
                                               doymamış yağ denir. En önemli doymamış yağ asitleri 18 tane karbon
                                               atomu içerir.

                                               Yapısında bir tane çift bağ (=) bulunan 18 karbonlu doymamış yağ asidi
                                               oleik asittir. Formülü

                                                  CH –(CH ) –CH = CH–(CH ) –COOH şeklindedir.
                                                     3
                                                                          2 7
                                                          2 7
                                               Yapısında iki tane çift bağ bulunan yağ asidi linoleik asittir. Formülü
                                                  CH –(CH ) –CH = CH–CH –CH = CH–(CH ) –COOH
                                                          2 4
                                                                          2
                                                     3
                                                                                         2 7
                                               şeklindedir.
                                               Yapısında üç tane çift bağ bulunan yağ asidi linolenik asittir. Formülü
                                                  CH –CH –CH = CH–CH –CH = CH–CH –CH = CH–(CH ) –COOH
                                                          2
                                                     3
                                                                                                   2 7
                                                                                     2
                                                                       2
                                               şeklindedir.
                                               doymamış yağ asitleri, vücudun üretemediği ancak ihtiyaç duyduğu
                                               yağ asitleridir. Bitkisel kaynaklı bu yağlar, vücudun kolesterol seviye-
                                               sini düşürmeye yardımcı olur. Sağlıklı beslenme için çok önemli olan
                                               omega-3 ve omega-6 yağ asitleri doymamış yağ asitlerindendir. Bu
                                               yağ asitleri kan basıncını düzenler.

                                               Omega-3; balık, kanola yağı, soya yağı ve fındık yağında bulunur.
                                               Omega-6; mısır özü yağı, ayçiçeği yağı ve soya fasulyesi yağında
                                               bulunur (Görsel 3.21). Yeteri kadar omega-3 almak için haftada en az
                                               iki kere balık tüketilmelidir.

                                               Doymuş Yağ Asitleri: Yaygın olarak kullanılan doymuş yağ asitle-
                                               rinde 12-18 arasında çift sayıda karbon atomu bulunur. doymuş yağ
                                               asitleri karbon atomları arasında pi bağı içermez. Et, deniz mahsulleri,
                                               süt ürünleri, hindistan cevizi gibi besinler doymuş yağ asitleri açısın-
                                               dan zengindir. doymuş yağ asitleri, doymamış yağ asitlerinin hidrojen
                                               katılarak doyurulmasından elde edildiğinden katı hâldedir. Zeytinyağı,
               Görsel 3.21:  Omega–3, omega–6   ayçiçeği yağı, margarin gibi bitkisel yağlar doğrudan kolesterol içer-
                          içeren besin kaynakları  mez. doymuş yağlar vücudumuza girdikten sonra kolesterol üzerinde
                                               etkili olur.



                186     12. SINIF KIMYA
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65