Page 59 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 59

 6. BÖLÜM: KARBOKSILIK ASITLER


            Salisilik  Asit:  Renksizdir  ve  kristal  yapılıdır.  Çoğunlukla  bitkisel
            hormon şeklinde kullanılır. Söğüt ağacından elde edilen salisilik asit
            sağlığa faydalıdır. Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmakta-
            dır. Salisilik asidin cilt sağlığından nasırlara, kolon kanserine kadar pek
            çok hastalığın tedavisinde önemli faydaları bulunur. Kozmetik alanında
            nemlendirici olarak kullanılır.

            Ftalik Asit: Serum torbaları (Görsel 3.16) ve tüpleri gibi tıbbi ürünlerin
            yanı sıra şampuan, nemlendirici, krem, parfüm, saç spreyi ve oje gibi
            kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.                           Görsel 3.16:  Serum torbası

            Sitrik Asit: Kristal yapılı ve renksiz organik bir asittir. Limon tuzu olarak
            bilinir (Görsel 3.17). Bütün bitkilerin yapısında bulunmaktadır. Hücresel
            faaliyetlerin birçoğunda görev almaktadır. Gıda, tarım, ilaç ve içecek
            sektörlerinde, ayrıca metal üretimi ve işlenmesinde kullanılmaktadır.

            Malik Asit: Bir çeşit meyve asididir. En çok elmada ve özellikle ekşimsi
            meyvelerde bulunur. Muz, kiraz, üzüm, kayısı (Görsel 3.18), armut, erik,
            brokoli, havuç, patates gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Sağlığa çok
            faydalıdır.



                                                                            Görsel 3.17:  Limon tuzu

















            Görsel 3.18:  Kayısı


            Folik Asit: Kan yapımında, yeni hücre oluşumunda ve hücrelerin yaşa-  Görsel 3.19:  dNA
            mına devam etmesinde, dNA (Görsel 3.19) ve RNA üretiminde kulla-
            nılan bir vitamindir. Bu vitamine daha çok hamile ve çocuklar ihtiyaç
            duymaktadır. Genellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde, bazı tahıllar-
            da, baklagillerde, portakal, muz, limon, çilek gibi meyvelerde, fındıkta,
            balık, yumurta gibi besinlerde bulunur.

            Benzoik Asit: Gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinden biridir.
            Kristal yapıda olan benzoik asit; katı, renksiz ve toz hâldedir. Süt ürün-
            lerinde (Görsel 3.20), mantar, karanfil ve tarçında bulunur. Kimyevi,
            tıbbi malzemelerin üretiminde, kozmetik sektöründe, otomotiv ve tekstil
            alanında kullanılmaktadır. Marmelat, reçel, meyve suyu ve gazlı içe-
            cekler gibi şekerli gıdaların üretiminde kullanılır. Benzoik asitten elde
            edilen benzoatlar, mikroorganizmaları öldürücü etkisinden dolayı gıda-
            larda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılırlar.
                                                                            Görsel 3.20:  Süt ve süt ürünleri



                                                                                 12. SINIF KIMYA      185
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64