Page 59 - Kimya 12 | 3.Ünite
P. 59
6. BÖLÜM: KARBOKSILIK ASITLER
Salisilik Asit: Renksizdir ve kristal yapılıdır. Çoğunlukla bitkisel
hormon şeklinde kullanılır. Söğüt ağacından elde edilen salisilik asit
sağlığa faydalıdır. Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmakta-
dır. Salisilik asidin cilt sağlığından nasırlara, kolon kanserine kadar pek
çok hastalığın tedavisinde önemli faydaları bulunur. Kozmetik alanında
nemlendirici olarak kullanılır.
Ftalik Asit: Serum torbaları (Görsel 3.16) ve tüpleri gibi tıbbi ürünlerin
yanı sıra şampuan, nemlendirici, krem, parfüm, saç spreyi ve oje gibi
kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Görsel 3.16: Serum torbası
Sitrik Asit: Kristal yapılı ve renksiz organik bir asittir. Limon tuzu olarak
bilinir (Görsel 3.17). Bütün bitkilerin yapısında bulunmaktadır. Hücresel
faaliyetlerin birçoğunda görev almaktadır. Gıda, tarım, ilaç ve içecek
sektörlerinde, ayrıca metal üretimi ve işlenmesinde kullanılmaktadır.
Malik Asit: Bir çeşit meyve asididir. En çok elmada ve özellikle ekşimsi
meyvelerde bulunur. Muz, kiraz, üzüm, kayısı (Görsel 3.18), armut, erik,
brokoli, havuç, patates gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Sağlığa çok
faydalıdır.
Görsel 3.17: Limon tuzu
Görsel 3.18: Kayısı
Folik Asit: Kan yapımında, yeni hücre oluşumunda ve hücrelerin yaşa- Görsel 3.19: dNA
mına devam etmesinde, dNA (Görsel 3.19) ve RNA üretiminde kulla-
nılan bir vitamindir. Bu vitamine daha çok hamile ve çocuklar ihtiyaç
duymaktadır. Genellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde, bazı tahıllar-
da, baklagillerde, portakal, muz, limon, çilek gibi meyvelerde, fındıkta,
balık, yumurta gibi besinlerde bulunur.
Benzoik Asit: Gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinden biridir.
Kristal yapıda olan benzoik asit; katı, renksiz ve toz hâldedir. Süt ürün-
lerinde (Görsel 3.20), mantar, karanfil ve tarçında bulunur. Kimyevi,
tıbbi malzemelerin üretiminde, kozmetik sektöründe, otomotiv ve tekstil
alanında kullanılmaktadır. Marmelat, reçel, meyve suyu ve gazlı içe-
cekler gibi şekerli gıdaların üretiminde kullanılır. Benzoik asitten elde
edilen benzoatlar, mikroorganizmaları öldürücü etkisinden dolayı gıda-
larda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılırlar.
Görsel 3.20: Süt ve süt ürünleri
12. SINIF KIMYA 185