Page 6 - Coğrafya 11 | 4.Ünite
P. 6

ÇEVRE VE TOPLUM


               Radyoaktif kirlilik; radyoaktif maddelerin hava, su ve toprağa karışmasıyla gerçekleşir. Radyoaktif mad-
            deler; uranyum, radyum, radon, toryum gibi kayaçların içerisinde bulunabildiği gibi insanlar tarafından özel
            olarak tasarlanmış ortamlarda da üretilebilmektedir.
            Radyoaktif kirliliğin en önemli nedeni, nükleer dene-
            meler ile nükleer santral kazalarıdır. Bunun yanı sıra
            günlük hayatta kullanılan televizyon, bilgisayar, rad-
            yo vb. iletişim araçları ile röntgen ve tomografi türü
            tıbbi cihazlardan yayılan radyoaktif maddeler de bu
            kirliliğin  nedenleri  arasında  yer  almaktadır  (Görsel
            4.6). Radyoaktif kirliliğin hava, su ve topraktaki etki-
            si uzun süre devam eder. Ayrıca radyoaktif madde-
            ye sahip (radyasyonlu) bitkiler ve hayvansal ürünler,
            besin zinciri yoluyla insanlara ve diğer canlılara taşı-
            nabilir. Bu nedenle toplumlarda kanser türü kalıtsal
            hastalıkların yaygınlaştığını söylemek mümkündür.
                                                               Görsel 4.6: Radyoaktif kirlilik
               Besin kirliliği; bitkisel ve hayvansal gıdaların fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlenmeye maruz kalarak be-
            sin değerini kaybetmesiyle oluşur. Besin kirliliği fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilik olmak üzere üç şekilde
            gerçekleşir. Fiziksel besin kirliliği; besinlerin içine cam kırıkları, metal parçaları, saç, tırnak, sinek vb. ya-
                                                               bancı maddelerin girmesiyle oluşur. Kimyasal besin
                                                               kirliliğine neden olan faktörler ise besinlere içinde
                                                               bulunduğu kaptan çözünme sonucu geçen metaller,
                                                               tarım  ilaçları,  kimyasal  gübreler,  iyi  durulanmamış
                                                               kaplardan bulaşan deterjanlar, ambalajlamada kulla-
                                                               nılan özellikle renkli plastik malzemeler ve gıda katkı
                                                               maddeleri  şeklinde  sıralanabilir.  Besinlerin  bileşi-
                                                               minde bulunan zehirli maddeler (yeşillenmiş ve filiz-
                                                               lenmiş patates, bazı mantar türleri vb.) ile besinlere
                                                               çevrede bulunan çöp ve atık sulardan bulaşan mik-
                                                               roplar da biyolojik besin kirliliğinin nedenleri arasın-
                                                               da yer almaktadır. Sonuç olarak hava, su ve toprağın
                                                               sanayi atıkları ile evsel atıkların yanı sıra zirai ilaçlar
                                                               ve kimyasal gübrelerle kirlenmesi besinlerin doğru-
            Görsel 4.7: Tarım ilacı kullanımı ve besin kirlenmesi
                                                               dan kirlenmesine neden olur (Görsel 4.7).

                                                                                                   UYGULAMA
                Aşağıdaki tabloda verilen çevre sorunlarının oluşum nedenlerini örnekteki gibi yazınız.

              Çevre Sorunu                                   Oluşum Nedenleri

                Hava kirliliği  Sanayi tesisleri, termik santraller, binaların ısıtılması, ulaşım araçları, orman tahribi vb.


                Ses kirliliği


               Toprak kirliliği

                 Su kirliliği

                Radyoaktif
                  kirlilik

               Besin kirliliği



      218
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11