Page 32 - Fen Lisesi Biyoloji 12 | 2. Ünite
P. 32

2.       Canlılarda Enerji
                       Dönüşümleri
           Ünite
















                           Görsel 2.35: Yoğurt            Görsel 2.36: Peynir         Görsel 2.37: Boza

                  Glikolizde organik molekülün yapısındaki enerjinin çok az bir kısmı açığa çıkarken büyük bir kısmı pirüvik asit molekü-
               lünün yapısında kalır. Glikoliz sonucunda oluşan pirüvik asit, oksijensiz ortamda etil alkol veya laktik aside kadar dönüş-
               türülür. Bu tepkimelerde farklı enzimlerin kullanılması farklı son ürünlerin oluşmasına neden olur. Fermantasyonda
               görev alan enzimler, hücrenin sitoplazmasında bulunur. Fermantasyon tepkimelerinde besinler CO  ve H O’ya kadar
                                                                                                   2
                                                                                              2
               parçalanamadığı için enerjinin büyük bir bölümü, son ürünlerin kimyasal bağlarında kalır. Bu nedenle fermantasyon
               ile açığa çıkan enerji, oksijenli solunuma göre daha azdır.


                                 SIRA SİZDE


                                Etil alkol fermantasyonu ile laktik asit fermantasyonu arasındaki farkları yazınız.


                              .........................................................................................................................
                             ............................................................................................................................
                             ............................................................................................................................
                             ............................................................................................................................
                             ............................................................................................................................
                             ............................................................................................................................





                             7. ETKİNLİK




                     ETKİNLİĞİN ADI   : Boza yapılması
                     ETKİNLİĞİN AMACI  : Fermantasyon ile boza üretmek
                     ETKİNLİĞİN SÜRESİ  : 19 saat
                     ARAÇ GEREÇ     : 6 çay bardağı bulgur, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı kuru maya, 3 L
                                     içme suyu, 2 adet tencere, tel süzgeç, ocak, kepçe, kaşık, kâse

                     ETKİNLİĞİN YAPILIŞI
                        1. Bulguru tencereye koyup üzerine 3 L su ilave ediniz. Karıştırarak kaynatınız.
                        2. Bulamaç hâline gelen karışımı ocaktan alınız. Karışımı tel süzgeçten geçirerek başka bir tencere içine
                          alınız. Posasını ayırınız.
                        3. Kâsenin içine kuru maya, toz şeker ve yarım su bardağı ılık su koyunuz ve iyice karıştırınız.
                        4. Kâsenin içindeki mayalı karışımı, posasını aldığınız karışıma ekleyiniz.
                        5. Tencerenin ağzını kapatınız. Ilık bir ortamda yaklaşık 18 saat kadar bekletiniz.
                        6. Elde ettiğiniz karışımda meydana gelen değişimi gözlemleyiniz.

                     DEĞERLENDİRME
                        1. Mayaya şeker yerine ne eklenebilir?
                        2. Bulgurdan başka hangi ürünler kullanılarak boza yapılabilir?



                                                           94
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37