Page 31 - Fen Lisesi Biyoloji 12 | 2. Ünite
P. 31

Canlılarda Enerji    2.
                                                                                        Dönüşümleri
                                                                                                          Ünite



            4.1.2.3. Laktik Asit Fermantasyonu
               Bazı bakterilerde, bazı mantarlarda, omurgalıların çizgili kaslarında ve memelilerin olgun alyuvar hücrelerinde gö-
            rülür. Glikoliz sonucu oluşan pirüvik asitin enzimler kullanılarak laktik asite dönüşmesini sağlayan kimyasal tepkimeler
            dizisine laktik asit fermantasyonu denir (Görsel 2.33).
               Laktik asit fermantasyonunda glikoz, 2 molekül pirüvik asite kadar parçalanır. Oluşan pirüvik asitler, ortamdaki
            NADH moleküllerinin hidrojenlerini alarak laktik asit moleküllerine dönüşür. Bu sayede serbest kalan NAD mole-
                                                                                                    +
            külleri, tekrar glikoliz reaksiyonlarına katılabilir. ATP sentezi glikolizde gerçekleşir. Laktik asit fermantasyonunda etil
            alkol fermantasyonundan farklı olarak karbondioksit (CO ) meydana gelmez.
                                                          2


                                                       2 ATP


                C    C   C   C   C   C                    2    C   C   C                2   C    C   C
                         Glikoz                                Pirüvik asit                   Laktik asit
                                           2 NAD +  2 NADH              2 NADH     2 NAD +


                                             Görsel 2.33: Laktik asit fermantasyonu


               Laktik asit fermantasyonu sonucunda 1 molekül glikozdan 2 molekül laktik asit oluşur. Glikoliz ile toplam 4 ATP
            (net 2 ATP) sentezlenir.



                                           Glikoz + 2 ATP → 2 Laktik asit + 4 ATP



               Laktik asit fermantasyonu, hayvan hücre-
            lerinin bazılarında enerji elde etmek amacıy-
            la kullanılır. Kas aktivitesi yoğun olduğunda
            ATP üretmek için glikozun yıkım hızı, kandan
            oksijen  elde  etme  hızını  aşar.  Bu  durumda
            hücreler  oksijenli  solunumla  birlikte  laktik
            asit fermantasyonu da yapar. Yoğun egzersiz
            hareketleri yapılması veya maç öncesi yapılan
            ısınma hareketleri, az miktarda laktik asi din
            oluşmasını sağlayarak kaslara uyarıcı etki ya-
            par. Böylece kasların daha iyi çalışması sağ-
            lanmış olur  (Görsel 2.34). Yoğun kas faaliyet-
            leri sonucunda kasta biriken  laktik asit; beyni
            uyararak bireyde yorgunluk, uyku hissi, ağrı   Görsel 2.34: Spor yaparken kaslarda laktik asit üretilir.
            ve kaslarda kramplara neden olabilir. Çizgili
            kaslarda oluşan laktik asidin çoğu, karaciğere taşınarak pirüvik aside çevrilir. Pirüvik asidin bir kısmı, karaciğer hüc-
            relerinde oksijenli solunumda kullanılırken bir kısmı da glikoza dönüştürülerek glikojen sentezlenir.

               Bazı bakteriler tarafından gerçekleştirilen laktik asit fermantasyonu; süt endüstrisinde yoğurt (Görsel 2.35) ve
            peynir (Görsel 2.36) yapımında, boza üretiminde (Görsel 2.37) kullanılır. Yoğurt, sütün özel koşullar altında Strepto-
            coccus thermophilus (Sitreptokokus termofilus) ve Lactobacillus bulgaricus' un (Laktobasillus bulgarikus) ferman-
            tasyonuyla elde edilen bir üründür. Yoğurt yendiğinde de uykunun gelmesinin sebebi yoğurtta bulunan laktik asittir.







                                                           93
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36