Page 29 - Fen Lisesi Biyoloji 12 | 2. Ünite
P. 29

Canlılarda Enerji    2.
                                                                                        Dönüşümleri
                                                                                                          Ünite



                Hücrelerde üretilen ATP sayısında farklılıklar olabilir. Bu farklılık sitoplazmada glikolizle oluşturulan NADH
            moleküllerinin değişik dokularda ETS’ye farklı mekanizmalarla katılmasından kaynaklanır. Mitokondride 1 molekül
            glikozdan 6 molekül CO  açığa çıkar. Oluşan 12 molekül H O’dan 6 molekülü Krebs döngüsünde kullanılır, kalan 6
                                                             2
                                2
            molekül ortama verilir.
             ARAŞTIRINIZ


                Oksijenli solunumun canlılar için önemini araştırınız. Oksijenli solunum sürecini görsel materyaller kullanarak bir
             sunum hazırlayınız. Sunumunuzu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.


            4.1.2. Fermantasyon
                Glikozun oksijen kullanılmadan enzimatik tepkimelerle etil alkol veya laktik asit gibi
            organik moleküllere dönüştürülmesine fermantasyon denir. Fermantasyon, hücrelerin
            sitoplazmasında gerçekleşir. Bazı maya mantarlarında, bazı bakterilerde, omurgalıların
            çizgili kaslarında ve bazı bitkilerin tohumlarında görülür.
               Fransız  Kimyager  Louis  Pasteur  (Luis  Pastör)  (Görsel  2.28),  1857  yılında  canlı
            maya hücrelerini izleyerek fermantasyon olayını keşfetmiştir. Günümüzde sütten yoğurt
            ve peynir yapılması, hamurun mayalanması, üzüm suyundan sirke elde edilmesi, boza
            üretilmesi,  turşu  yapılması  vb.  olaylar  fermantasyon  ile  gerçekleştirilir.  Endüstriyel
            fermantasyon ise mikroorganizmalar yardımıyla endüstride kullanılacak gliserin, etanol,
            yağ asidi, laktik asit ve süt ürünlerinin üretilmesini sağlar.            Görsel 2.28: Louis Pasteur
               Fermantasyon, tepkime sonucu oluşan son ürüne göre isimlendirilir. Fermantasyon
            tepkimelerinde kullanılan enzim çeşidi son ürün farklılığına neden olur. Canlılarda ger-
            çekleşen en önemli fermantasyon çeşitleri etil alkol ve laktik asit fermantasyonudur.

            ARAŞTIRINIZ


                Etil alkol ve laktik asit fermantasyonundan başka fermantasyon çeşitleri var mıdır? Araştırarak bir sunum hazır-
             layınız.

            4.1.2.1. Glikoliz Evresi
               Glikoliz fermantasyon olayının ilk evresidir. Sitoplazmada gerçekleşen glikoliz sonucunda glikozdan 2 ATP, 2
            NADH ve 2 pirüvik asit (piruvat) elde edilir.

            4.1.2.2. Etil Alkol Fermantasyonu
               Etil alkol fermantasyonu bazı bakterilerde, maya hücrelerinde ve bazı bitki tohumlarında görülür. Glikolizden
            başlayarak etil alkol oluşumunu sağlayan kimyasal tepkimeler dizisine etil alkol fermantasyonu denir (Görsel 2.29).


                                                           2 ATP                      2 CO 2

                    C   C   C    C   C   C                  2   C   C   C                 2   C   C
                             Glikoz                             Pirüvik asit                 Etil alkol
                                              2 NAD +  2 NADH              2 NADH     2 NAD +

                                             Görsel 2.29: Etil alkol fermantasyonu



                                        Glikoz + 2 ATP → 2 Etil alkol + 2 CO  + 4 ATP
                                                                       2





                                                           91
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34