Page 56 - Fen Lisesi Kimya 12 | 3.Ünite
P. 56

3.6. KARBOKSİLİK ASİTLER









                     Sirke (seyreltik asetik asit), yapısında şeker bulunan yaş veya kurutulmuş meyvelerin
                  önce etil alkol, sonra asetik asit fermantasyonuna uğraması sonucu elde edilen bir üründür
                  (Görsel 3.20). Yapılan arkeolojik araştırmalar, bu ürünün tarihinin çok eskilere dayandığını
                  gösterir. Sümerlerin, Asurluların, Hititlerin, İranlıların, eski Mısırlıların ve eski Yunanla-
                  rın sirke yaptıkları hatta sadece sofralarda değil, birçok alanda sirkeyi kullandıkları bilinir.
                  Tarih boyunca tarla işlerinde, avda, kara ve deniz seferlerinde serinletici bir içecek ve ilaç
                  olarak kullanılan sirke, günümüzde de çok değişik alanlarda tüketilmektedir. Yemeklerde,
                  salatalarda; turşu, mayonez, salça, salamura, hardal gibi bazı gıda maddelerinin hazırlanma-
                  sında ve konserve edilmesinde yararlanılan sirke antiseptik olarak da kullanılır.
                     Bu bölümde karboksilik asitlerin adlandırılması, özellikleri ve kullanım alanları ele alı-
                  nacaktır.










        168




































                                                       Görsel 3.20: Sirke
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61