Page 60 - Fen Lisesi Kimya 12 | 3.Ünite
P. 60

3.6.5. Karboksilik Asitlerin Özellikleri
                                                  Küçük moleküllü karboksilik asitler keskin ve pis kokuludur.
                                               Terin, bozulmuş peynir ve tereyağının kokusu bu asitlerin açığa
                                               çıkmasından kaynaklanır. Karboksilik asitler polar maddelerdir.
                                               Bu moleküller birbirleriyle ve suyla kuvvetli hidrojen bağları
                       Biliyor musunuz?        oluşturur. Bu nedenle karboksilik asitler hemen hemen aynı
                                               molekül kütlesindeki eter, alkol ve hidrokarbonlardan daha
                      Karboksilik asitler,     yüksek erime ve kaynama noktasına sahiptir (Tablo 3.9).
                       insan vücudunda
                                               Tablo 3.9: Bazı karboksilik asit ve karbonil bileşiklerin kaynama noktaları
                    kanın pıhtılaşmasından
                  astımın  önlenmesine kadar    Bileşik Adı           Bileşik Formülü             Kaynama
                   çok geniş bir alanda görev                                                      Noktası
                        yapmaktadır.
                                                 2-bütanon                                          80  C
                                                                                                       o


                                                 2-bütanol                                          99  C
                                                                                                       o

                                                 Propanoik                                             o
                                                    asit                                           141  C

                                                  Alkoller de hidrojen bağı içerir. Fakat karboksilik asit mole-
                                               külleri kendi içlerinde dimerleşerek birden fazla hidrojen bağı
                                               yaparlar. Bu nedenle karboksilik asitlerin erime ve kaynama
        172                                    noktaları alkollerden yüksektir.

                                                                     O        H O
                                                              R C                     C  R

                                                                     O H          O


                                                  Düşük molekül kütlesine sahip karboksilik asitler suda
                                               önemli ölçüde çözünür. Karboksilik asitlerin ilk dört üyesi su
                                               ile her oranda karışır. Karbon zinciri arttıkça sudaki çözünürlük
                                               azalır.
                                                  Alifatik ve küçük molekül kütleli karboksilik asitler sıvı,
                                               diğerleri ise genellikle katıdır.
                                                  Karboksilik asitler zayıf asitlerdir. Bu nedenle suda çözün-
                                               düğünde belli bir dengeye kadar iyonlaşır. Karboksilik asitlerde
                                               karbon sayısı arttıkça karboksilde bulunan hidrojenin iyonlaş-
                                               ması zorlaşacağı için asitlik kuvveti azalır.


                                                        – O
                                                                                -
                                                        –

                                                   R–C–O–H     + H 2 O        RCOO  + H 3 O +
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65