Page 60 - Fen Lisesi Kimya 12 | 3.Ünite
P. 60
3.6.5. Karboksilik Asitlerin Özellikleri
Küçük moleküllü karboksilik asitler keskin ve pis kokuludur.
Terin, bozulmuş peynir ve tereyağının kokusu bu asitlerin açığa
çıkmasından kaynaklanır. Karboksilik asitler polar maddelerdir.
Bu moleküller birbirleriyle ve suyla kuvvetli hidrojen bağları
Biliyor musunuz? oluşturur. Bu nedenle karboksilik asitler hemen hemen aynı
molekül kütlesindeki eter, alkol ve hidrokarbonlardan daha
Karboksilik asitler, yüksek erime ve kaynama noktasına sahiptir (Tablo 3.9).
insan vücudunda
Tablo 3.9: Bazı karboksilik asit ve karbonil bileşiklerin kaynama noktaları
kanın pıhtılaşmasından
astımın önlenmesine kadar Bileşik Adı Bileşik Formülü Kaynama
çok geniş bir alanda görev Noktası
yapmaktadır.
2-bütanon 80 C
o
2-bütanol 99 C
o
Propanoik o
asit 141 C
Alkoller de hidrojen bağı içerir. Fakat karboksilik asit mole-
külleri kendi içlerinde dimerleşerek birden fazla hidrojen bağı
yaparlar. Bu nedenle karboksilik asitlerin erime ve kaynama
172 noktaları alkollerden yüksektir.
O H O
R C C R
O H O
Düşük molekül kütlesine sahip karboksilik asitler suda
önemli ölçüde çözünür. Karboksilik asitlerin ilk dört üyesi su
ile her oranda karışır. Karbon zinciri arttıkça sudaki çözünürlük
azalır.
Alifatik ve küçük molekül kütleli karboksilik asitler sıvı,
diğerleri ise genellikle katıdır.
Karboksilik asitler zayıf asitlerdir. Bu nedenle suda çözün-
düğünde belli bir dengeye kadar iyonlaşır. Karboksilik asitlerde
karbon sayısı arttıkça karboksilde bulunan hidrojenin iyonlaş-
ması zorlaşacağı için asitlik kuvveti azalır.
– O
-
–
R–C–O–H + H 2 O RCOO + H 3 O +