Page 59 - Fen Lisesi Kimya 12 | 3.Ünite
P. 59

3.6.3. Bazı Karboksilik Asitlerin Kullanım Alanları

               Karıncalarda bulunması nedeniyle formik aside karınca asidi
            de denir. Formik asit ısırgan otu yapraklarında da bulunur. Sir-
            ke asidi olarak bilinen asetik asit birçok meyve ve bitki suyunda
            mevcuttur. Sitrik asit, limon asidi; malik asit, elma asidi olarak
            bilinir. Salisilik asit, bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda
            etken  madde  olarak  görev  alır.  Ayrıca  cilt  sağlığı  ve  kozmetik
            alanında da sıklıkla kullanılır. Aromatik karboksilik asitlerin ilk
            üyesi olan benzoik asit doğada kiraz, tarçın, mantar, karanfil gibi
            gıdalarda bulunur. Benzoik asit gıdalarda küflenmeyi, mantar
            oluşumunu, bozulmayı engellediği için meyve suyu, reçel, ket-
            çap gibi pek çok maddenin yapımında kullanılır.  Fakat bu asidin
            suda çözünürlüğü azdır, bu nedenle benzoik asidin sodyum tuzu
            (sodyum benzoat) daha çok tercih edilir. Yetersiz beslenen in-
            sanlarda ve hamilelerde eksikliğine sıklıkla rastlanan folik asit;
            amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Ftalik asit
            aromatik dikarboksilik bir asittir. Bu asit, parfüm ve boya gibi
            ürünlerin üretiminde kullanılır.
                                 3.6.4. Yağ Asitleri

               Yüksek ve çift karbon sayılı karboksilik asitler bitki ve hay-
            vanların yapısında bulunur. Bu karboksilik asitlere yağ asitleri
            de denir. Yağ asitleri yapılarında C=C bağı bulundurup bulun-
            durmamasına göre doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak
            sınıflandırılır. Moleküllerinde ikili bağ bulunduran karboksilik                                171
            asitlere doymamış yağ asitleri, ikili bağ bulundurmayan kar-
            boksilik asitlere doymuş yağ asitleri denir. Asitteki ikili bağ
            sayısı arttıkça doymamışlık da artar.
               Yağ asidinin yapısındaki ikili bağ sayısı arttıkça komşu mo-
            leküllerin bir araya gelerek katı hâl oluşturması engellenir ve
            yağın akışkanlığı artar. Pek çok yağ asidinin kaynağı hayvanlar,
            bitkiler ve bunlardan elde edilen ürünlerdir (Tablo 3.8).
            Tablo 3.8: Bazı yağ asitleri ve bu yağ asitlerinin kaynakları
                 Molekül
                 Formülü           Özel Adı             Kaynağı

                  –COOH         Bütirik asit    Tereyağı
             C 3 H 7
                   –COOH        Kaprilik asit                     Keçi
             C 7 H 15
                   –COOH        Palmitik asit                     Katı yağlar
             C 15 H 31
                   –COOH        Oleik asit      Hayvanlar ve bitkiler
             C 17 H 33
                   –COOH        Stearik asit    Hayvanlar ve bitkiler
             C 17 H 35












                                                  FEN LİSESİ KİMYA 12
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64