Page 9 - Fen Lisesi Kimya 9 | 5.Ünite
P. 9

DOĞA VE KİMYA


               Sert Suyun Özellikleri

               ● Temizlikte daha fazla sabun kullanılmasına sebep olur.
               ● Hoş olmayan acımsı bir tadı vardır.
               ● Çamaşırları yıpratır ve grileştirir.
               ● Sert sular kaynatıldıklarında kabın dibinde kireç tortusu bırakır.

               ● Sıcak su kullanılan boru, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları gibi araç-
                   larda kireçlenme oluşturur.

               ● Sert sularla yapılan çay bulanık olur.
               ● Su şebekelerinde kullanılan borularda sert sulardan kaynaklanan kal-
                   siyum karbonat ve magnezyum karbonat birikerek su akışını zorlaş-
                   tırır.
               ● Su ısıtma araçlarında biriken kireç daha fazla enerji tüketimine yol
                  açar.




               Yumuşak Suyun Özellikleri

               ● Yumuşak su ile daha az sabun ve temizlik malzemesi kullanılır.
               ● Su ısıtma araçlarının ömrü daha uzun olur.
               ● Yumuşak suyun içim lezzeti daha iyidir.
               ● Çamaşır ve bulaşık makinelerinin rezistans  ömrü uzun olur, enerji tü-  Resim 5.6: Rezistans
                   ketimi azalır (Resim 5.6).
               ● Yumuşak sularla yapılan çay daha berrak olur.

               ● Yumuşak sularda daha az kireç tortusu oluştuğu için su tesisatlarına    BİLGİ KUTUSU
                   zararı az olur.
                                                                                    1 Alman Sertliği: 1 L suda
               ● Yumuşak suyla banyo yapıldığında cilt yumuşak, saçlar parlak olur.   10 mg CaO
                                                                                    1 Fransız Sertliği: 1 L suda
                                                                                    10 mg CaCO
                                                                                                3
               Suyun sertlik dereceleri ve içilebilirlik özelliği Tablo 5.1’de verilmiştir.
                                                                                    1 İngiliz Sertliği: 0,7 L suda
                                                                                    10 mg CaCO içerir.
                                                                                                3
               Tablo 5.1: Suyun Sertlik Dereceleri
                                 İngiliz Sertlik   Alman Sertlik   Fransız Sertlik
                Su Sınıfı                                                      ppm (mg/L)  Suyun İçilebilirliği
                                 Derecesi      Derecesi       Derecesi

                Çok yumuşak      0 - 5         0 - 4          0 - 7            0 - 72      İçilebilir

                Yumuşak          5 - 10        4 - 8          7 - 14           72 - 145    İçilebilir


                Orta sert        10 - 15       8 - 12         14 - 22          145 - 215   İçilebilir

                Sert             15 - 23       12 - 18        22 - 32          215 - 325   İçilemez


                Çok sert         23 - 38       18 - 30        32 - 42          325 - 545   İçilemez
                                                                                           İçilemez ve
                Aşırı sert       38 üzeri      30 üzeri       42 üzeri         545 üzeri
                                                                                           kullanılamaz


         184                                                                                                      185
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14