Page 9 - Fen Lisesi Kimya 9 | 5.Ünite
P. 9
DOĞA VE KİMYA
Sert Suyun Özellikleri
● Temizlikte daha fazla sabun kullanılmasına sebep olur.
● Hoş olmayan acımsı bir tadı vardır.
● Çamaşırları yıpratır ve grileştirir.
● Sert sular kaynatıldıklarında kabın dibinde kireç tortusu bırakır.
● Sıcak su kullanılan boru, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları gibi araç-
larda kireçlenme oluşturur.
● Sert sularla yapılan çay bulanık olur.
● Su şebekelerinde kullanılan borularda sert sulardan kaynaklanan kal-
siyum karbonat ve magnezyum karbonat birikerek su akışını zorlaş-
tırır.
● Su ısıtma araçlarında biriken kireç daha fazla enerji tüketimine yol
açar.
Yumuşak Suyun Özellikleri
● Yumuşak su ile daha az sabun ve temizlik malzemesi kullanılır.
● Su ısıtma araçlarının ömrü daha uzun olur.
● Yumuşak suyun içim lezzeti daha iyidir.
● Çamaşır ve bulaşık makinelerinin rezistans ömrü uzun olur, enerji tü- Resim 5.6: Rezistans
ketimi azalır (Resim 5.6).
● Yumuşak sularla yapılan çay daha berrak olur.
● Yumuşak sularda daha az kireç tortusu oluştuğu için su tesisatlarına BİLGİ KUTUSU
zararı az olur.
1 Alman Sertliği: 1 L suda
● Yumuşak suyla banyo yapıldığında cilt yumuşak, saçlar parlak olur. 10 mg CaO
1 Fransız Sertliği: 1 L suda
10 mg CaCO
3
Suyun sertlik dereceleri ve içilebilirlik özelliği Tablo 5.1’de verilmiştir.
1 İngiliz Sertliği: 0,7 L suda
10 mg CaCO içerir.
3
Tablo 5.1: Suyun Sertlik Dereceleri
İngiliz Sertlik Alman Sertlik Fransız Sertlik
Su Sınıfı ppm (mg/L) Suyun İçilebilirliği
Derecesi Derecesi Derecesi
Çok yumuşak 0 - 5 0 - 4 0 - 7 0 - 72 İçilebilir
Yumuşak 5 - 10 4 - 8 7 - 14 72 - 145 İçilebilir
Orta sert 10 - 15 8 - 12 14 - 22 145 - 215 İçilebilir
Sert 15 - 23 12 - 18 22 - 32 215 - 325 İçilemez
Çok sert 23 - 38 18 - 30 32 - 42 325 - 545 İçilemez
İçilemez ve
Aşırı sert 38 üzeri 30 üzeri 42 üzeri 545 üzeri
kullanılamaz
184 185