Page 56 - Fen Lisesi Matematik 12 | 6. Ünite
P. 56
ÖRNEK 34
Ekmek israfını önlemek amacıyla bayat ekmek di-
limlerinin üzerine tereyağı sürülüp kızartılacaktır.
Ekmek dilimlerinin yüzey alanlarının eşit olduğu
ve bir ekmek diliminin taban uzunluğu 16 cm
olduğu bilinmektedir.
- x 2 + 8 fonksiyo-
]g
Dilimin üst yüzeyi ise f x =
3
^h
1444444444444 cm nu ile modellenmiştir. 10 cm ekmek yüzeyine
fx
16
2
16
2
yaklaşık 1,5 gr tereyağı sürüldüğüne göre 512 gr
tereyağı ile kaç tane ekmek dilimi yağlanabilir?
ÇÖZÜM
x =- 8 x = 8 8 2
y A = # c - x + m
8 dx
16
0
x 3 8
c
= - + 8xm
- x 2 48 0
]g
f x = + 8
16 A A 8 3
m
c
= - + 64 - 0
48
- 8 O 8 x A = 160 cm 2
3
320
2
2A = cm olarak bulunur.
3
2
10 cm ekmek yüzeyine yaklaşık 1,5 gr tereyağı sürüldüğüne göre
320 cm yüzeye 16 gr tereyağı sürülmelidir.
2
3
1 dilim için 16 g tereyağı kullanılıyorsa 512 g tereyağı ile 32 dilim
ekmek yağlanabilir.
TEKNOLOJİ
3
y = x eğrisi ile y = doğrusu arasında kalan bölgenin alanını Geogebra programı yardımı ile bulunuz.
x
Giriş: f(x)=x^3
Giriş: g(x)=x
3
]g
yazarak f x = x ve ()gx = fonksiyonları-
x
nı oluşurunuz.
Giriş: a1=İntegralarasında(f,g, -1, 0)
Giriş: a2=İntegralarasında(g,f, 0, 1)
Giriş: a = a1 + a2
yazarak f ve g fonksiyonları arasında kalan
bölgenin alanını hesaplayınız.
İntegral
380