Page 19 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 19

İNORGANİK BİLEŞİKLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE CANLILAR İÇİN ÖNEMİ


        Sodyum
            •  Kasların uyarılması, sinirsel iletim, pH ve su dengesinin sağlanmasında görev alır.
            •  Yetersiz alınması kaslarda kramplara, sinirsel iletimin aksamasına neden olabilir.
            •  İhtiyaçtan fazla alınması ise yüksek tansiyona, ishale, titremeye, kusmaya sebep olabilir.
               Kaynak Besinler: Sofra tuzu, et, süt, süt ürünleri ve taze sebzelerdir.
        Demir
            •  Solunum gazlarını taşımada görevli olan hemoglobin molekülünün yapısına katılır.
            •  Oksijenli solunumda ve fotosentez reaksiyonlarında görev alan bazı enzimlerin yapısına katılır.
            •  Karaciğerde görev yapan katalaz enziminin yapısına kofaktör olarak katılır.
            •  Besinlerle alınan demir minerali C vitamini varlığında emilerek kana karışır.
            •  Eksikliğinde yeteri kadar hemoglobin üretilemeyeceği için anemi olarak bilinen kansızlığa neden olur.
            •  Kansızlıkta birim zamanda hücrelere taşınan oksijen miktarı, buna bağlı olarak da enerji (ATP) üretimi azalır,
               metabolizma yavaşlar.
               Kaynak Besinler: Deniz ürünleri, karaciğer, yumurta sarısı, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişlerdir.
        Potasyum
            •  Hücre içi ve hücreler arası ortamda su ve asit-baz dengesini ayarlar.
            •  İskeletin ve kalp kaslarının çalışmasını sağlar.
            •  Sinir hücrelerinde uyarının taşınmasını sağlar.
            •  Eksikliği kalp ve iskelet kaslarının çalışma ritminin bozulmasına, sinirsel iletimin aksamasına neden olur.
            •  İhtiyaçtan fazla alınması ise böbrek yetmezliğine neden olabilir.
               Kaynak Besinler: Baklagiller, turunçgiller, muz, avokado, brokoli, ıspanak, patates, kuruyemişlerdir.

        Kalsiyum
            •  Kemik ve dişlerin yapısının korunmasında, kas dokunun kasılıp gevşemesinde, sinir hücrelerinde uyartının iletil-
               mesinde, kanın pıhtılaşmasında görev alır.
            •  Besinlerle alınan kalsiyum, D vitaminin varlığında emilerek kana karışır.
            •  Çocuklarda kalsiyum eksikliği kemiklerde yumuşama ve eğrilme şeklinde görülen raşitizm hastalığına neden olur.
            •  Yetişkin bireylerde ihtiyaçtan az alınması kemik erimesine (osteoporoz), normalden fazla alınması da eklemlerde
               kireçlenmeye sebep olabilir.
               Kaynak Besinler: Süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, kuruyemişler, tahıllar, baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerdir.

        Flor
            •  Diş ve kemik sağlığı için gereklidir.
            •  Yetersiz alınması durumunda dişlerin çürümesine, normalden fazla alınması durumunda ise dişlerde kararmaya
               ve beneklenmeye yol açar.
               Kaynak Besinler: Ham çay yaprağı, kabuklu deniz ürünleri, somon balığıdır.
        Çinko
            •  Bazı enzimlerin ve insülin hormonunun yapısına katılır.
            •  Yaraların iyileşmesinde etkilidir.
            •  Eksikliğinde vücut direnci azalır ve dikkat eksikliği görülür.
               Kaynak Besinler: Deniz ürünleri, et, yumurta, tahıllar, kuru baklagillerdir.
        Fosfor
            •  Kemiklerin, dişlerin, DNA, RNA ve ATP’nin yapısına katılır.
            •  pH’ın dengelenmesinde görev alır.
            •  Eksikliğinde kemikler zayıflar ve enerji metabolizmasında bozulmalar görülür.
               Kaynak Besinler: Süt ürünleri, yumurta, et, tahıl ve baklagillerdir.

                                                                                                            19
        BİYOLOJİ - TYT                                                                                                                           MEBİ KONU ÖZETLERİ  19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24