Page 22 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 22
ORGANİK BİLEŞİKLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ, KARBONHİDRATLAR
Disakkaritler
• İki monosakkaritin glikozit bağı ile birleşmesiyle oluşur. HATIRLAYALIM
• Disakkaritler hidroliz edilmeden hücre zarından geçemez. Bütün disakkaritlerin yapısında glikoz vardır.
• Maltoz, sakkaroz (sükroz) ve laktoz disakkaritlere örnektir.
• Maltoz, malt şekeri veya arpa şekeri olarak da bilinir ve iki glikoz molekülünün
bağlanmasıyla oluşur.
• Arpa tohumlarında bulunur.
Glikoz bağı
Dehidrasyon
Glikoz + Glikoz + Su
Hidroliz
Maltoz (Arpa şekeri)
Arpa
• Sükroz (sakkaroz) çay şekeri olarak bilinir. Glikoz ve fruktozun birleş-
mesiyle oluşur.
• Havuç, şeker pancarı, şeker kamışı gibi bitkilerde bol miktarda bulunur .
Dehidrasyon
Glikoz + Fruktoz + Su
Hidroliz
Sakkaroz (Çay şekeri)
Havuç
• Laktoz, glikoz ve galaktozun birleşmesiyle oluşur.
• Memeli hayvanların sütünde bulunur.
Dehidrasyon
Glikoz + Galaktoz + Su
Hidroliz
Süt Laktoz (Süt şekeri)
Polisakkaritler
• Çok sayıda glikozun glikozit bağıyla birleşmesiyle oluşan polimerlerdir.
Dehidrasyon
(n) monosakkarit Polisakkarit + (n � 1) H O
2
Hidroliz
• Büyük molekül olduklarından sindirilmeden hücre zarından geçemez.
• Nişasta, glikojen, selüloz ve kitin polisakkaritlere örnektir.
• Polisakkaritler depo maddesi ya da yapısal olarak görev yapar. Nişasta ve glikojen deposal, selüloz ve kitin yapısal
polisakkaritlerdir.
HATIRLAYALIM
Bütün polisakkaritler glikozdan oluşmalarına rağmen çeşitli olmalarının sebebi yapılarına katılan glikozların glikozit
bağlarının pozisyonlarıdır.
22 MEBİ KONU ÖZETLERİ BİYOLOJİ - TYT