Page 16 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 16

Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması   1.  Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak
          açısından da erken tanı çok önemlidir. Bu   biçimde tutulur ve diş eti hizasından
          nedenle yılda en az iki kez diş hekimine   başlanarak ağız boşluğuna doğru
          muayene olunması önerilir.         fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden
                                             başlayan fırçalama sert darbeler halinde
                                             değil, yumuşak ve daireler çizecek
                                             biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru
                                             yapılmalıdır.
                                          2.  Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı
                                             şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik
                                             tutularak, diş etinden ağız boşluğuna
                                             doğru hareket ettirilir
          Diş çürüğü, dişte oyuklar yaparak dişin
          yapısını bozan ve kendi kendine iyileşmeyen   3.   Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri
          bir hastalıktır. Diş çürüklerinin oluşmasında   fırça düz olarak ileri geri hareket ettirile-
          üç temel etmen bulunmaktadır: Duyarlı bir   rek fırçalanır.
          diş yüzeyi, mikroorganizmalar için elverişli   Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika
          yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve   sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama
          asit oluşumuna yol açacak mikroorganizma-  sırasında kanamaz. Diş eti hastalıklarından
          ların varlığıdır.               korunmak için diş etlerininde fırçalanması
          Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer   çok önemlidir.
          organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse   Diş fırçalandıktan sonra diş aralarında kalan
          bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli   yiyecek artıklarının uzaklaştırılması amacı ile
          enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp   diş ipi kullanılamı veya arayüz fırçası kullanıl-
          krizi, böbrek hastalıkları, eklem hastalıları,   ması gerekmektedir.
          solunum yolu hastalıkları, hamilelilik komp-
          likasyonları vb. önemli sağlık sorunlarına   Diş ipi kullanımı için otuz santimetre kadar
          yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık   diş ipi alınır.
          edebilir.                       1.  Diş ipinin bir bölümü bir elin orta
                                             parmağına diğer ucu da diğer elin orta
          Diş fırçalamada uygun fırça seçildikten sonra   parmağına dolanır. İpin bir bölümü
          (ağız büyüklüğüne uygun, naylon ve orta
          sertlikte olan fırçalar uygun fırça olarak ka-  ortada kalmalıdır.
          bul edilir). Diş macununda da florlu ve hoşa   2.  Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı
          gidecek kokuda olanları tercih edilmelidir.   ile geriye doğru itilir. İp, dişler arasından
                                             geçirilir. Bu hareket sırasında sert olun-
          Tekniğine Uygun Diş Fırçalama      mamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten
                                             sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını
          Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki
          temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine   sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş
                                             etinin kesilmemesine özen gösterilmeli-
          eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozul-
          madan küçük dairesel hareketlerle dişler   dir.
          fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu   3.  Aynı uygulama diğer bir parça ip alına-
          kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.   rak alt dişler için de tekrarlanır.




          16 16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21