Page 309 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 309
Öğretim Programı Okuryazarlığı EK 4: Kimya 9 (9.5.1.2.-Yaratma) Ders Planı Örneği
b) Siz de suyun tasarruflu kullanılmasıyla ilgili kendi çevrenizde gözlemlediğiniz en az iki doğru ve iki
yanlış davranış yazınız. Gözlemlediğiniz yanlış davranışlara yönelik çözüm önerilerinizi sınıf arka-
daşlarınızla paylaşınız.
Doğru davranışlara örnek
1.
2.
Yanlış davranışlara örnek
1.
2.
3. Aşağıdaki metin, grafik ve tabloyu inceleyerek soruları cevaplayınız.
5-DEĞERLENDİRME
Büyümek, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşamak için besin ögelerinin her birinden bireysel ihtiyaçlara
göre her gün belirli bir miktar alınması gerekir. Bu nedenle okullardaki öğle yemeği menülerinin önemi bü-
yüktür. Doğru ve bilinçli hazırlanmış bir öğle yemeği ile gıda israfının önüne de geçmiş oluruz. Sağlıklı bir öğle
yemeği; yüksek proteinli besinleri, taze sebzeleri ve karbonhidratları içermelidir. Örneğin öğle yemeğinde et
yiyorsanız yanında salata ve bir miktar karbonhidrat, bakliyatın tüketiyorsanız yanında salata ve yoğurt alma-
lısınız. Öğle yemeğinde alınacak kalori ve tüketilecek sıvı, gün içerisinde kan şekerinin dengeli yükselmesini
ve düşmesini sağlar. Bu sebeple meyveler, aç karnına veya yemeklerden 30 dakika önce ya da 3 saat sonra
alınmalıdır.
Okulunuz Sağlık, Temizlik, Beslenme ve Yeşilay kulüplerinin su ayak izinin azaltılmasına yönelik yürüttüğü bir
çalışmada 100 öğrenci için bir günlük öğle yemeği menüsü hazırlanmış ve bu menüdeki yemek israfı hesaplan-
mıştır. Bu çalışmaya göre öğle yemeğindeki ekmeğin %80, pirincin %30, etin %20, meyvenin %60 ve salatanın
%30’u israf olmuştur.
Öğrencilerin 9.5.1.2. kazanımına göre ölçüte göre eleştirme, değerlendirme, yargılama ve özgün çözüm önerileri geliştirme dav-
ranışlarını sergilemesi gerekmektedir. Bu amaçla burada öğrencilere kendi çözüm önerilerini geliştirmelerine yönelik (problem
çözme becerisi) örnek olayların yer aldığı açık uçlu soru sorulmuştur.
308
308