Page 309 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 309

Öğretim Programı Okuryazarlığı                EK 4: Kimya 9 (9.5.1.2.-Yaratma) Ders Planı Örneği


                    b)  Siz de suyun tasarruflu kullanılmasıyla ilgili kendi çevrenizde gözlemlediğiniz en az iki doğru ve iki
                       yanlış davranış yazınız. Gözlemlediğiniz yanlış davranışlara yönelik çözüm önerilerinizi sınıf arka-
                       daşlarınızla paylaşınız.

                Doğru davranışlara örnek
                1.

                2.


                Yanlış davranışlara örnek
                1.

                2.




                  3.  Aşağıdaki metin, grafik ve tabloyu inceleyerek soruları cevaplayınız.
            5-DEĞERLENDİRME
















                Büyümek, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşamak için besin ögelerinin her birinden bireysel ihtiyaçlara
                göre her gün belirli bir miktar alınması gerekir. Bu nedenle okullardaki öğle yemeği menülerinin önemi bü-
                yüktür. Doğru ve bilinçli hazırlanmış bir öğle yemeği ile gıda israfının önüne de geçmiş oluruz. Sağlıklı bir öğle
                yemeği; yüksek proteinli besinleri, taze sebzeleri ve karbonhidratları içermelidir. Örneğin öğle yemeğinde et
                yiyorsanız yanında salata ve bir miktar karbonhidrat, bakliyatın tüketiyorsanız yanında salata ve yoğurt alma-
                lısınız. Öğle yemeğinde alınacak kalori ve tüketilecek sıvı, gün içerisinde kan şekerinin dengeli yükselmesini
                ve düşmesini sağlar. Bu sebeple meyveler, aç karnına veya yemeklerden 30 dakika önce ya da 3 saat sonra
                alınmalıdır.

                Okulunuz Sağlık, Temizlik, Beslenme ve Yeşilay kulüplerinin su ayak izinin azaltılmasına yönelik yürüttüğü bir
                çalışmada 100 öğrenci için bir günlük öğle yemeği menüsü hazırlanmış ve bu menüdeki yemek israfı hesaplan-
                mıştır. Bu çalışmaya göre öğle yemeğindeki ekmeğin %80, pirincin %30, etin %20, meyvenin %60 ve salatanın
                %30’u israf olmuştur.





           Öğrencilerin 9.5.1.2. kazanımına göre ölçüte göre eleştirme, değerlendirme, yargılama ve özgün çözüm önerileri geliştirme dav-
           ranışlarını sergilemesi gerekmektedir. Bu amaçla burada öğrencilere kendi çözüm önerilerini geliştirmelerine yönelik (problem
           çözme becerisi) örnek olayların yer aldığı açık uçlu soru sorulmuştur.





      308
    308
   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314