Page 310 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 310
EK 4: Kimya 9 (9.5.1.2.-Yaratma) Ders Planı Örneği Öğretim Programı Okuryazarlığı
Gıda Ortalama Su Ayak İzi (lt)
Tavuk 100 g 390
Sığır eti 100 g 1500
Baklagil 100 g 270
Pirinç 100 g 250
Makarna 100 g 170
Ekmek 1 dilim (25 g) 40
Yoğurt 100 g 150
Elma/armut 1 adet 70
Muz 1 adet 172
Portakal 1 adet 50
Mevsim salata 100 g 20
Patates 100 g
25
5-DEĞERLENDİRME Salatalık 1 adet 24
18
Domates 1 adet
50
Şeftali 1 adet
Öğle Yemeği Menüsü (600 g)
%8 1. Sığır eti
%17 %33 2. Pirinç
3. Muz
%17 4. Salata
%25 5. Ekmek
a) Ekmeğin çok fazla israf olmasının sizce sebebi nedir?
b) İsraf edilen gıdalar için su ayak izini hesaplayınız. (Öğle yemeğindeki gıda türlerinin miktarını hesapladığı-
nızda sayıları yuvarlayarak kullanınız.)
c) Öğle yemeği menüsünün su ayak izini hesaplayınız. (Öğle yemeğindeki gıda türlerinin miktarını hesapladı-
ğınızda sayıları yuvarlayarak kullanınız.)
ç) Okulunuz için öğle yemeğinin su ayak izini en aza indirgeyecek sağlıklı bir menü oluşturunuz. (Oluşturaca-
ğınız menüdeki gıda miktarlarını aşağıdaki linklerden faydalanarak hesaplayınız.)
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/okul-cagi-cocuklarinda-menu-planlama-i-lkeleri.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/okul-cagi-doneminde-beslenme.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/okul-cagi-doneminde-beslenme-besin-gruplari-gun-
luk-porsiyon-alim-miktarlari.html
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/su-ayak-iziniz-ne-kadar-buyuk#:~:text=Arjen%20Hoekstra%20ta-
raf%C4%B1ndan%20kayda%20ge%C3%A7irilmi%C5%9Fti,3)%20cinsinden%20hacmi%20ile%20%C3%B6l%-
C3%A7%C3%BCl%C3%BCr.
309
309
309