Page 310 - Öğretim Programı Okuryazarlığı
P. 310

EK 4: Kimya 9 (9.5.1.2.-Yaratma) Ders Planı Örneği           Öğretim Programı Okuryazarlığı


                                  Gıda                         Ortalama Su Ayak İzi (lt)
                                  Tavuk 100 g                  390

                                  Sığır eti 100 g              1500
                                  Baklagil 100 g               270
                                  Pirinç 100 g                 250
                                  Makarna 100 g                170
                                  Ekmek 1 dilim (25 g)         40
                                  Yoğurt 100 g                 150
                                  Elma/armut 1 adet            70

                                  Muz 1 adet                   172
                                  Portakal 1 adet              50
                                  Mevsim salata 100 g          20
                                  Patates 100 g
                                                               25
               5-DEĞERLENDİRME      Salatalık 1 adet           24
                                                               18
                                  Domates 1 adet
                                                               50
                                  Şeftali 1 adet
                                                Öğle Yemeği Menüsü (600 g)

                                                   %8              1. Sığır eti

                                               %17        %33      2. Pirinç
                                                                   3. Muz
                                                %17                4. Salata
                                                      %25          5. Ekmek


                   a)  Ekmeğin çok fazla israf olmasının sizce sebebi nedir?
                   b)  İsraf edilen gıdalar için su ayak izini hesaplayınız. (Öğle yemeğindeki gıda türlerinin miktarını hesapladığı-
                      nızda sayıları yuvarlayarak kullanınız.)
                   c)  Öğle yemeği menüsünün su ayak izini hesaplayınız. (Öğle yemeğindeki gıda türlerinin miktarını hesapladı-
                      ğınızda sayıları yuvarlayarak kullanınız.)
                   ç)  Okulunuz için öğle yemeğinin su ayak izini en aza indirgeyecek sağlıklı bir menü oluşturunuz. (Oluşturaca-
                      ğınız menüdeki gıda miktarlarını aşağıdaki linklerden faydalanarak hesaplayınız.)

                   https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/okul-cagi-cocuklarinda-menu-planlama-i-lkeleri.html
                   https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/okul-cagi-doneminde-beslenme.html
                   https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/okul-cagi-doneminde-beslenme-besin-gruplari-gun-
                   luk-porsiyon-alim-miktarlari.html
                   https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/su-ayak-iziniz-ne-kadar-buyuk#:~:text=Arjen%20Hoekstra%20ta-
                   raf%C4%B1ndan%20kayda%20ge%C3%A7irilmi%C5%9Fti,3)%20cinsinden%20hacmi%20ile%20%C3%B6l%-
                   C3%A7%C3%BCl%C3%BCr.








                                                                                                        309
                                                                                                         309
                                                                                                         309
   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315