Page 15 - SPOR VE BESLENME 11
P. 15

1. Hayvansal Besin Maddeleri: Bu grupta, hayvanlardan doğrudan veya türetilerek elde edilen besin mad-
               deleri yer alır. Süt, kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, deniz ürünleri ve bu besinlerden türetilen yiyecekler hayvan-
               sal besin maddeleridir (Görsel 1.3,1.4,1.5).














                        Görsel 1.3: Et ürünleri      Görsel 1.4: Süt ürünleri ve yumurta  Görsel 1.5: Deniz ürünleri

                      2. Bitkisel Besin Maddeleri: Bu gruba, bitkiler ve bitkilerden elde edilen yiyecekler girer. Tahıl ürünleri, yağlı
               bitkiler, baklagiller, meyveler, sebzeler ile bunlardan türetilen yiyecek ve içecekler bitkisel besin maddeleridir (Görsel
               1.6,1.7,1.8).














                         Görsel 1.6: Meyveler            Görsel 1.7: Sebzeler              Görsel 1.8: Tahıllar


                      Sağlığın temeli, yeterli ve dengeli beslenmedir. Besin ögelerinin her birinden vücudun ihtiyacı kadar alınma-
               lıdır. Bu ögelerin herhangi birinden gereğinden az ya da çok alınması, büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler ve insan
               sağlığını bozar (Görsel 1.9).
                      İnsanın yaşayabilmesi, gelişimini sağlayabilmesi, dış etkenlere karşı kendini koruyabilmesi, günlük aktivitele-
               rini, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerini tam olarak yerine getirebilmesi için vücudunun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini
               gerektiği miktarda almasına beslenme denir. Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak yaşa-
               ması için gerekli besin ögelerini alıp vücudunda kullanmasıdır.

































                                                        Görsel 1.9: Besin ögeleri



                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20