Page 18 - SPOR VE BESLENME 11
P. 18
1.1.2. BESİNLERİN YARARLARI
Yaşamak için besinlere gereksinim duyulur. Bu nedenle besin maddeleri, aynı zamanda yaşam maddeleri
olarak da adlandırılabilir. Çünkü besinler, insan yaşamının sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Besinler, besleyici değerleri ve insan organizmasına yararları bakımından 4 grupta incelenmektedir:
Tablo 1.2: Besin Grupları
1. Grup
Et, yumurta ve kuru baklagiller
Büyümede, gelişmede, hücre yenilemede, doku onarımında, kas
yapımında, deri sağlığı ve sinir, sindirim sistemlerinin korunma-
sında ayrıca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.
2. Grup
Süt ve süt ürünleri
Büyümede, gelişmede, doku onarımında, kemik ve diş sağlığın-
da, sinir ve kasların düzenli çalışmasında ayrıca hastalıklara karşı
direnç oluşturmada etkilidir.
3. Grup
Sebze ve meyveler
Büyümede, gelişmede, hücre yenilemede, doku onarımında, kan
yapımında, diş, diş eti, deri ve göz sağlığının korunmasında ayrı-
ca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.
4. Grup
Ekmek ve tahıl ürünleri
Sinir, sindirim sistemleri ile deri sağlığının korunmasında ve
hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.
Besin ve Beslenme Konseyi, 1985 yılında besin piramidi modelini geliştirmiştir (Tablo 1.3). Beslenme konusunda
toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla kullanılan besin piramidi; geniş olan alt tabana çok tüketilmesi gereken besinlerin, dar
olan üst kısma ise az tüketilmesi gereken besinlerin yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Tablo 1.3: Besin Piramidi
Yağlar ve şekerler
Et, yumurta, kuru
Süt ve süt
ürünleri baklagil, yağlı
tohumlar
Meyveler
Sebzeler
Ekmek ve tahıl
ürünleri
16 BESLENME VE BESİN ÖGELERİ