Page 18 - SPOR VE BESLENME 11
P. 18

1.1.2. BESİNLERİN YARARLARI

                 Yaşamak için besinlere gereksinim duyulur. Bu nedenle besin maddeleri, aynı zamanda yaşam maddeleri
          olarak da adlandırılabilir. Çünkü besinler, insan yaşamının sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
                 Besinler, besleyici değerleri ve insan organizmasına yararları bakımından 4 grupta incelenmektedir:


                                                 Tablo 1.2: Besin Grupları
           1. Grup
           Et, yumurta ve kuru baklagiller
           Büyümede, gelişmede, hücre yenilemede, doku onarımında, kas
           yapımında, deri sağlığı ve sinir, sindirim sistemlerinin korunma-
           sında ayrıca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.


            2. Grup
            Süt ve süt ürünleri
            Büyümede, gelişmede, doku onarımında, kemik ve diş sağlığın-
            da, sinir ve kasların düzenli çalışmasında ayrıca hastalıklara karşı
            direnç oluşturmada etkilidir.

           3. Grup
           Sebze ve meyveler
           Büyümede, gelişmede, hücre yenilemede, doku onarımında, kan
           yapımında, diş, diş eti, deri ve göz sağlığının korunmasında ayrı-
           ca hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.


            4. Grup
            Ekmek ve tahıl ürünleri
            Sinir, sindirim sistemleri ile deri sağlığının korunmasında ve
            hastalıklara karşı direnç oluşturmada etkilidir.



                 Besin ve Beslenme Konseyi, 1985 yılında besin piramidi modelini geliştirmiştir (Tablo 1.3). Beslenme konusunda
         toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla kullanılan besin piramidi; geniş olan alt tabana çok tüketilmesi gereken besinlerin, dar
         olan üst kısma ise az tüketilmesi gereken besinlerin yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur.




                                                 Tablo 1.3:  Besin Piramidi




                                       Yağlar ve şekerler

                                                                        Et, yumurta, kuru
                                    Süt ve süt
                                     ürünleri                            baklagil, yağlı
                                                                           tohumlar

                                                                                   Meyveler
                           Sebzeler




                                                                                         Ekmek ve tahıl
                                                                                           ürünleri





      16  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23