Page 22 - SPOR VE BESLENME 11
P. 22

1.2. TEMEL BESİN ÖGELERİ


                                     1.2.1. KARBONHİDRATLAR





                                           HAZIRLIK SORULARI


                 1. Karbonhidrat denilince ilk aklınıza gelen besinler nelerdir?
                 2. Vücudumuz için karbonhidrat alımı neden gereklidir? Açıklayınız.
                 3. Karbonhidrat çeşitleri hakkında neler biliyorsunuz? Arkadaşlarınızla tartışınız.
                 4. Sporcu performansı için karbonhidrat tüketimi ne kadar etkilidir? Tartışınız.






         1.2.1.1. Karbonhidratların Özellikleri


                 Karbonhidratlar (CHO); karbon (C), hidrojen (H)  ve oksijen (O) elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir.
          Bitki ve hayvan dokularında yaygın olarak bulunurlar.
                 Karbonhidratlar dünyadaki en önemli ve en yaygın organik maddelerdir. Bitkiler, güneş ışığı ve yeşil yaprakla-
          rında bulunan klorofil yardımı ile topraktan aldıkları su ve havadan aldıkları karbondioksitten karbonhidrat yapar. Bu
          olaya fotosentez denir (Görsel 1.12). Karbonhidratlar, çoğunlukla bitkisel yiyeceklerde bulunur.

















































                                                 Görsel 1.12: Fotosentez



      20  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27