Page 27 - SPOR VE BESLENME 11
P. 27

2. Disakkaritler
                      İki molekül monosakkaritin bir molekül su açığa çıkararak birleşmesi ile oluşur.  En önemli disakkarit, sütte
               bulunan  “süt şekeri” diye adlandırılan laktoz ve şeker pancarı ile şeker kamışından elde edilen sakkarozdur. Laktoz ve
               sakkaroz, ince bağırsaklarda enzimler yardımı ile monosakkaritlere ayrıldıktan sonra kana karışır.






               Sakkaroz: En çok şeker pancarı ve şeker kamışında bulu-
               nur (Görsel 1.21). 1 molekül glikoz ile 1 molekül fruktozdan
               oluşmuştur.  Günlük  olarak  kullanılan  ve “çay  şekeri”  diye
               adlandırılan karbonhidrattır.                       a) Şeker pancarı                 b) Şeker kamışı

                                                                                    c) Çay şekeri
                                                                             Görsel 1.21: Sakkaroz içeren besinler







               Laktoz: İnsanların ve memeli hayvanların sütünde bulu-
               nur (Görsel 1.22). 1 molekül glikoz ile 1 molekül galaktoz-
               dan oluşur. Anne sütünde %7-8, inek sütünde %4-5 ora-
               nındadır.
                                                                                       Süt
                                                                               Görsel 1.22: Laktoz içeren besin








               Maltoz: Tahıl ve baklagillerde az miktarda bulunur. 2 mole-
               kül glikozun birleşmesiyle oluşan bir disakkarittir. Çimlen-
               miş arpadan ve tahıllardaki nişastanın hidrolizi yoluyla elde
               edilmektedir (Görsel 1.23).


                                                                    a) Tahıl ve baklagiller     b) Çimlenmiş arpa
                                                                                Görsel 1.23: Maltoz içeren besinler






               Disakkaritlerin Genel Özellikleri

                 1.     Yapılarında glikozit bağı vardır.
                 2.     Kanda bulunmaz.
                 3.     Hücre zarından geçemez.
                 4.     Sindirim enzimlerinden etkilenir.
                 5.     Bitkilerde sükroz, memelilerde laktoz olarak depolanabilir.
                 6.     Suda kolayca erir.

                 7.     Tatlıdır.
                 8.      Beyaz renklidir.
                 9.      Kuru sıcaklıkta karbon açığa çıkarır ve rengi kahverengiye dönüşür.
                 10.     Kristalleşme özelliği vardır.



                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  25
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32