Page 27 - SPOR VE BESLENME 11
P. 27
2. Disakkaritler
İki molekül monosakkaritin bir molekül su açığa çıkararak birleşmesi ile oluşur. En önemli disakkarit, sütte
bulunan “süt şekeri” diye adlandırılan laktoz ve şeker pancarı ile şeker kamışından elde edilen sakkarozdur. Laktoz ve
sakkaroz, ince bağırsaklarda enzimler yardımı ile monosakkaritlere ayrıldıktan sonra kana karışır.
Sakkaroz: En çok şeker pancarı ve şeker kamışında bulu-
nur (Görsel 1.21). 1 molekül glikoz ile 1 molekül fruktozdan
oluşmuştur. Günlük olarak kullanılan ve “çay şekeri” diye
adlandırılan karbonhidrattır. a) Şeker pancarı b) Şeker kamışı
c) Çay şekeri
Görsel 1.21: Sakkaroz içeren besinler
Laktoz: İnsanların ve memeli hayvanların sütünde bulu-
nur (Görsel 1.22). 1 molekül glikoz ile 1 molekül galaktoz-
dan oluşur. Anne sütünde %7-8, inek sütünde %4-5 ora-
nındadır.
Süt
Görsel 1.22: Laktoz içeren besin
Maltoz: Tahıl ve baklagillerde az miktarda bulunur. 2 mole-
kül glikozun birleşmesiyle oluşan bir disakkarittir. Çimlen-
miş arpadan ve tahıllardaki nişastanın hidrolizi yoluyla elde
edilmektedir (Görsel 1.23).
a) Tahıl ve baklagiller b) Çimlenmiş arpa
Görsel 1.23: Maltoz içeren besinler
Disakkaritlerin Genel Özellikleri
1. Yapılarında glikozit bağı vardır.
2. Kanda bulunmaz.
3. Hücre zarından geçemez.
4. Sindirim enzimlerinden etkilenir.
5. Bitkilerde sükroz, memelilerde laktoz olarak depolanabilir.
6. Suda kolayca erir.
7. Tatlıdır.
8. Beyaz renklidir.
9. Kuru sıcaklıkta karbon açığa çıkarır ve rengi kahverengiye dönüşür.
10. Kristalleşme özelliği vardır.
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 25