Page 29 - SPOR VE BESLENME 11
P. 29

B) Bileşik Karbonhidratlar
                      Bileşik karbonhidratlar, birçok basit karbonhidrat bileşiğinden oluşur ve vücut tarafından sentezlenir.
                                                 Tablo 1.8: Basit ve Bileşik karbohidratlar
                                       BASİT                                  BİLEŞİK (KOMPLEKS)
                                KARBONHİDRATLAR                               KARBONHİDRATLAR
                                                                 Tahıl Ürünleri
                Şeker ve Türevleri                               Ekmek, pasta, kek,
                Çay  şekeri,  bal,  pekmez,                      pirinç, makarna, bulgur,
                reçel, marmelat, çikolata,                       irmik, şehriye,
                karamel, akide şekeri                            mısır, tarhana





                                                                 Bakliyat ve baklagiller
                                                                 Bezelye, mercimek,
                                                                 fasulye, barbunya,
                                                                 bakla, nohut


                Şekerli İçecekler
                Limonata, gazlı içecekler,
                meyve suları                                     Köklü Bitkiler
                                                                 Patates




                                                                 Kuruyemiş
                                                                 Tuzsuz yer fıstığı,
                                                                 fındık, kestane,
                                                                 badem
                Şeker Katkılı Besinler
                Tatlılar,  bisküviler,  dondurma,                Kuru Meyveler
                meyveli  yoğurt,  puding,  taze                  Kuş üzümü, kuru üzüm,
                meyveler                                         kuru kayısı, kuru erik



                                                                 Meyveler
                                                                 Elma, armut,
                                                                 muz, portakal,
                                                                 üzüm







                            BASİT KARBONHİDRATLARIN                         BİLEŞİK KARBONHİDRATLARIN
                           TERCİH EDİLMEME NEDENLERİ                          TERCİH EDİLME NEDENLERİ
                  Kan şekerini düşürür. Buna bağlı olarak baş dönmesi, göz kararması,   Kan şekerini düşürmez.
                  mide bulantısı, hâlsizlik gibi olumsuz etkilere yol açar.  Basit şekerlere göre kas glikojen depolarını daha fazla artırır.

                  Kas glikojen depolarının boşalmasına neden olur.  Protein, vitamin ve mineral açısından zengindir.
                  Rafine şekerler; protein, vitamin ve mineral içermez.  Yeterince posa içerir.
                  B1 vitamininin (thiamin) yetersizliğine neden olur.  Doğal olarak metabolizmayı uyarır.

                  Ağız sağlığını bozar ve diş çürümelerine neden olabilir.  Az kalori içermesine rağmen tokluk hissi uyandırır.
                  Sporcu performansını olumsuz etkiler.             Daha sağlıklıdır.


                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  27
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34