Page 29 - SPOR VE BESLENME 11
P. 29
B) Bileşik Karbonhidratlar
Bileşik karbonhidratlar, birçok basit karbonhidrat bileşiğinden oluşur ve vücut tarafından sentezlenir.
Tablo 1.8: Basit ve Bileşik karbohidratlar
BASİT BİLEŞİK (KOMPLEKS)
KARBONHİDRATLAR KARBONHİDRATLAR
Tahıl Ürünleri
Şeker ve Türevleri Ekmek, pasta, kek,
Çay şekeri, bal, pekmez, pirinç, makarna, bulgur,
reçel, marmelat, çikolata, irmik, şehriye,
karamel, akide şekeri mısır, tarhana
Bakliyat ve baklagiller
Bezelye, mercimek,
fasulye, barbunya,
bakla, nohut
Şekerli İçecekler
Limonata, gazlı içecekler,
meyve suları Köklü Bitkiler
Patates
Kuruyemiş
Tuzsuz yer fıstığı,
fındık, kestane,
badem
Şeker Katkılı Besinler
Tatlılar, bisküviler, dondurma, Kuru Meyveler
meyveli yoğurt, puding, taze Kuş üzümü, kuru üzüm,
meyveler kuru kayısı, kuru erik
Meyveler
Elma, armut,
muz, portakal,
üzüm
BASİT KARBONHİDRATLARIN BİLEŞİK KARBONHİDRATLARIN
TERCİH EDİLMEME NEDENLERİ TERCİH EDİLME NEDENLERİ
Kan şekerini düşürür. Buna bağlı olarak baş dönmesi, göz kararması, Kan şekerini düşürmez.
mide bulantısı, hâlsizlik gibi olumsuz etkilere yol açar. Basit şekerlere göre kas glikojen depolarını daha fazla artırır.
Kas glikojen depolarının boşalmasına neden olur. Protein, vitamin ve mineral açısından zengindir.
Rafine şekerler; protein, vitamin ve mineral içermez. Yeterince posa içerir.
B1 vitamininin (thiamin) yetersizliğine neden olur. Doğal olarak metabolizmayı uyarır.
Ağız sağlığını bozar ve diş çürümelerine neden olabilir. Az kalori içermesine rağmen tokluk hissi uyandırır.
Sporcu performansını olumsuz etkiler. Daha sağlıklıdır.
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 27