Page 32 - SPOR VE BESLENME 11
P. 32

Takım sporcularının müsabadaki pozisyonları farklı olduğu için her birinin antrenman yoğunlukları ve kar-
         bonhidrat gereksinimleri de farklı olacaktır.
                 Sporcuların antrenman ve yarışma öncesi karbonhidrat bakımından zengin beslenmeleri, hem glikojen de-
         polarındaki doygunluğun hem de aktivite sırasında kan glikozlarındaki devamlılığın sağlanmasına yardımcı olacaktır.
         Ayrıca müsabaka sırasında yeterli seviyede karbonhidrat tüketmeleri ise kavrama yeteneklerinin ve oyun hızlarının
         artmasını sağlayacaktır.


                                           Tablo 1.9: Sporcuların Karbonhidrat İhtiyacı

                      Düşük şiddetteki egzersizlerde                           3-5 g/kg/gün
                            1 saatten az/gün

                       Orta şiddetteki egzersizlerde
                               1 saat/gün                                      5-7 g/kg/gün

                Orta üstü ve yüksek şiddetteki egzersizlerde                  6-10 g/kg/gün
                              1-3 saat/gün

                      Aşırı yüklenme egzersizlerinde
                              4-5 saat/gün                                    8-12 g/kg/gün

                             Karbonhidrat ihtiyacının sporcuya özgü olduğu unutulmamalıdır.




             BİLGİ NOTU

                  Sporcuların glikojen depoları ne kadar fazlaysa performansları da o kadar yüksek olur.





          Glisemik İndeks (Gİ)
                 Bir besinin vücuda alındıktan sonraki kan şekerini yükseltme kapasitesine denir. Glisemik indeksi yüksek be-
          sinler, kan şekerini hızlı yükseltir; indeksi düşük besinler ise kan şekerini ya yavaş yükseltir ya da dengede tutar. Kan
          şekerinin dengede olmasının da özellikle şeker hastalığından korunmada önemli etkisi vardır.
                 Glisemik indeksi en yüksek besin ögesi, rafine sofra şekeridir ve 100 değerinde kabul edilir. Besinlerin glisemik
          indeksleri, tek başına tüketilmelerine ve sindirim hızlarına bağlı olarak farklılık gösterir. Besinlerin sindirim hızı; pişirme
          tekniği, posa, yağ ve protein içeriği gibi faktörlerden dolayı değişebildiği için buna bağlı olarak yiyeceğin glisemik
          indeksi de değişir.
                 Sporcuların antrenman ve müsabaka esnasında ya da hemen sonrasında glisemik indeksi yüksek yiyecek-
         ler  tüketmesi,  güçsüz  düşen  vücutlarının  çabuk  toparlanmasını  kolaylaştırır. Vücudun  boşalan  glikojen  depolarını
         doldurmak için karbonhidrat bakımından zengin (glisemik indeksi yüksek) yiyecekler yenilmesi çok faydalı olacaktır.
         Sporcuların müsabaka ve antrenmandan sonra iki saat içerisinde karbonhidrat içeriği yüksek içecekler, kek, taze ve
         kurutulmuş meyve gibi indeksi yüksek besinler tüketmeleri, hem boşalan glikojen depolarının doldurulmasını hem de
         kaybettikleri sıvının geri alınmasını sağlayacaktır.
                 Tüm sporcular için en önemli besin ögesi, karbonhidrattır. Kuvvet, güç gerektiren spor dallarında ve kas küt-
          lesi fazla olan sporcularda ise protein gereksinimi daha fazladır. Bununla birlikte tüm sporcuların diğer besin ögelerini
          de (vitamin, mineral, yağ) yeterli seviyede tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca yeterli hidrasyonun (sıvı desteği) sağlan-
          ması tüm sporcular için önemlidir. Antrenman öncesi ve sonrası kaybedilen ağırlığın takibi yapılarak sıvı kaybı telafi
          edilmelidir.
                 Aynı spor branşında dahi olsa her bir sporcu için beslenmenin kişiye özel olması gerektiği unutulmamalıdır.


             BİLGİ NOTU

                  Sporcuların azalan veya boşalan karbonhidrat depoları ile antrenmana devam etmeye çalışmaları, sakat-
           lanma ve yaralanma risklerini artırmaktadır.





      30  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37