Page 35 - SPOR VE BESLENME 11
P. 35
Araştırmalar günlük 4,9 milyon ekmeğin şu şekilde israf edildiğini ortaya koymuştur:
- 3 milyon ekmek fırınlarda israf edilmiştir (%62,1).
- 1,4 milyon ekmek hanelerde israf edilmiştir (%27,7).
- 05 milyon ekmek yemekhanelerde, lokantalarda ve otellerde israf edilmiştir (%10,2).
İsraf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1,3 milyar TL’dir. Bu tutar, dünya birincisi olduğumuz un ihraca-
tından elde ettiğimiz gelire eş değerdir. Bu rakam, dünya ekonomisinde yükselişini sürdüren ülkemiz için ciddi bir
kayıptır.
Çöpe atılan ekmeklerle yüzlerce okul, hastane ve
.
kilometrelerce yol yapılabilmektedir.
.
1,3 milyar TL ile
- Ülkenin 21 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilmektedir,
- 387 bin öğrenciye her ay 280 TL burs verilebilmektedir,
- 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 16 derslikli 394 okul veya 100 yataklı 63 hastane yapılabilmektedir.
. .
.
Ekmek israfını önlemek için aşağıdaki tedbirler alınabilir.
- İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
- Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır.
- Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin
üzerine süzgeç yerleştirilip ısıtılarak tüketime uygun hâle getirilebilir.
- Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çorbalarda ve yemeklerde kullanılabilir.
.
.
BESLENME VE BESİN ÖGELERİ 33