Page 35 - SPOR VE BESLENME 11
P. 35

Araştırmalar günlük 4,9 milyon ekmeğin şu şekilde israf edildiğini ortaya koymuştur:
                        - 3 milyon ekmek fırınlarda israf edilmiştir (%62,1).
                        - 1,4 milyon ekmek hanelerde israf edilmiştir (%27,7).
                        - 05 milyon ekmek yemekhanelerde, lokantalarda ve otellerde israf edilmiştir (%10,2).

                        İsraf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1,3 milyar TL’dir. Bu tutar, dünya birincisi olduğumuz un ihraca-
                 tından elde ettiğimiz gelire eş değerdir. Bu rakam, dünya ekonomisinde yükselişini sürdüren ülkemiz için ciddi bir
                 kayıptır.







                                                         Çöpe atılan ekmeklerle yüzlerce okul, hastane ve
                                                                                 .
                                                               kilometrelerce yol yapılabilmektedir.



                                                                             .



                 1,3 milyar TL ile
                        - Ülkenin 21 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilmektedir,
                        - 387 bin öğrenciye her ay 280 TL burs verilebilmektedir,
                        - 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 16 derslikli 394 okul veya 100 yataklı 63 hastane yapılabilmektedir.






                                                                                           . .






                                                                                        .





                 Ekmek israfını önlemek için aşağıdaki tedbirler alınabilir.
                        - İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
                        - Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır.
                        - Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin
                         üzerine süzgeç yerleştirilip ısıtılarak tüketime uygun hâle getirilebilir.
                        - Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çorbalarda ve yemeklerde kullanılabilir.












                                                                                 .

                                                                                  .







                                                                                                   BESLENME VE BESİN ÖGELERİ  33
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40