Page 34 - SPOR VE BESLENME 11
P. 34

OKUMA PARÇASI
                                                 EKMEK İSRAFI



                                                  Ekmek; buğday ununa su, tuz, maya, gerektiğinde şeker, enzim kay-
                                           nağı olarak malt unu ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın
                                           tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakıl-
                                           ması ve pişirilmesi ile hazırlanan ürünü ifade eder.




                   Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede
           önemli bir yere sahiptir. Karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olan ekmeğin tam tahıl, kepek, çavdar, mısır, köy
           ekmeği gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır.
































                   Sağlıklı beslenme için tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
                   Vitamin ve mineral yetersizliğinin önlenmesinde; obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin
           önlenmesi ya da tedavisi aşamasında ‘’tam bu ğday ekmeği’’ tavsiye edilmektedir.

           Yapılan araştırmalara göre ülkemizde üretilen ekmeğin %4,9’u israf edilmektedir.
                  -  Türkiye’de günde 90,9  milyon adet, yılda 33,2  milyar adet ekmek üretilmektedir.
                  - Üretilen ekmeğin günde 86 milyon adedi, yılda 31,4 milyar adedi tüketilmektedir.
                  - Buna göre günde 4,9 milyon, yılda 1,79 milyar adet ekmek israf edilmektedir.
                  - Kişi başı günlük ekmek israfı da 16,2 g olarak görülmektedir.












                                                                                           .











      32  BESLENME VE BESİN ÖGELERİ
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39